Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Mai mulți paramedici SMURD în…

Mai mulți paramedici SMURD în R. Moldova. Salvatorii sunt instruiți să acorde primul ajutor calificat

Doisprezece ofițeri ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din sudul R. Moldova urmează să se califice în calitate de paramedici SMURD. Ei participă la curs de formare teoretică și practică pentru a acorda primul ajutor calificat sinistraților și persoanelor aflate în dificultate în situații excepționale, informează IGSU.

Cursul de instruire se desfășoară în cadrul Direcției Situații Excepționale Cahul, în perioada 18 iulie – 5 august 2022, și urmează să le ofere calificare pentru acordarea de prim ajutor salvatorilor care participă în misiuni. Pe parcursul a trei săptămâni, ofițerii sunt pregătiți pentru a efectua manevre de resuscitare, imobilizare a fracturilor, aplicare a pansamentelor, manevre de hemostază, prim ajutor în caz de obstrucții severe și manevre de descarcerare.

La final salvatorii vor susține un examen în fața unei comisii din care vor face parte și specialiști din cadrul Ministerului Sănătății.

Potrivit datelor IGSU, în prezent 135 de salvatori dețin certificate de calificare pentru acordarea primului ajutor calificat și activează în calitate de paramedici SMURD. De la lansarea Proiectului SMURD în R. Moldova, au fost efectuate 13 mii 350 de misiuni naționale terestre și 49 de intervenții transfrontaliere.