Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Josep Borrell:Putin nu…

LIVE TEXT Josep Borrell:Putin nu se poate mulțumi cu o bucată din Ucraina. A 669-a zi a agresiunii militare rusești asupra Ucrainei

UPDATE 16:55 – Existența Uniunii Europene este în joc în Ucraina, potrivit șefului politicii externe a UE, Josep Borrell, care consideră că viitorul blocului este amenințat atât de acest conflict, cât și de războiul din Gaza. El a reflectat asupra ultimei invazii a Rusiei în Ucraina atunci când a discutat despre temerile că incertitudinea actuală ar putea împinge alegătorii să aleagă partide populiste de dreapta pentru Parlamentul European.

„Poate că acesta este momentul în care trebuie să ne uităm la pericolul care vine din partea unei mari puteri care ne amenință democrația, care amenință Europa însăși, nu doar Ucraina. Și dacă nu schimbăm rapid cursul, dacă nu ne mobilizăm toate capacitățile, aceasta îl va lăsa pe Putin să câștige războiul din Ucraina. În mod similar, dacă nu suntem capabili să oprim tragedia care se întâmplă în Gaza, cred că proiectul nostru va fi foarte mult afectat. Putin nu se poate mulțumi cu o bucată din Ucraina și să lase restul Ucrainei să aparțină Uniunii Europene, dar nici cu o victorie teritorială limitată”, scrie Guardian.

UPDATE 12:00 – Armata rusă încearcă să facă progrese pe frontul de pe malul stâng al Niprului în regiunea Herson și folosesc arme chimice în această direcție.

Acest lucru este publicat într-o revizuire recentă a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). „Imaginile de geolocalizare arată că trupele ruse au avansat în partea de vest a Krynoki, pe malul stâng al Niprului”.

În același timp, raportul subliniază că Brigada 810 Marină a Flotei Ruse de la Marea Neagră a confirmat că folosește în mod deliberat arme chimice împotriva Forțelor Armate ucrainene. ISW a remarcat că aceasta este o încălcare evidentă a Convenției privind armele chimice, la care Rusia este parte.

8:50 – Armata rusă a bombardat orașul Herson și a lovit o clădire rezidențială, două persoane au decedat. Potrivit șefului administrației militare regionale Herson, Alexander Prokudin, atacul armatei ruse a avut loc noaptea. O familie a fost rănită când un obuz de artilerie a lovit o clădire de locuințe.„Un bărbat de 87 de ani și soția lui de 81 de ani au murit pe loc. Un locuitor de 54 de ani din Kherson a suferit o rănire prin explozie, comoție și o rană la picior”, afirmă oficialul.