Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Lituania extinde restricțiile impuse Kaliningradului,…

Lituania extinde restricțiile impuse Kaliningradului, în pofida avertizărilor Rusiei

Foto: Reuters

Lituania anunță luni că a extins restricțiile impuse tranzitului mărfurilor pe teritoriul său către exclava rusă Kaliningrad, în timp ce au intrat în vigoare sancțiunile anunțate anterior de UE împotriva Moscovei, din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina, scrie Reuters.

Printre mărfurile al căror tranzit este interzis, începând de luni, se numără betonul, lemnul, alcoolul și produsele chimice industriale pe bază de alcool, a declarat un purtător de cuvânt al vămilor lituaniene.

Rusia a avertizat vineri Lituania și Uniunea Europeană că ar putea adopta „măsuri dure” împotriva lor dacă tranzitul unor bunuri către și dinspre Kaliningrad nu va fi reluat „în următoarele zile”.

Luni, guvernatorul regiunii Kaliningrad a propus o interdicție totală a circulației pe uscat a mărfurilor între Rusia și cele trei state baltice membre ale UE, Lituania, Letonia și Estonia, pentru a le determina să folosească porturile din Kaliningrad.

„Acest lucru va oferi activități transportatorilor (noștri) maritimi și va da de lucru porturilor din Kaliningrad, care au fost puternic afectate de restricțiile UE”, a declarat guvernatorul Anton Alikhanov.

Restricțiile comerciale impuse de UE survin în timp ce guvernele, piețele și companiile sunt îngrijorate că Rusia ar putea alege să prelungească închiderea celei mai mari conducte care transportă gaze rusești către Germania dincolo de o perioadă de întreținere planificată de 10 zile.

Kaliningrad se învecinează cu Lituania și Polonia, state membre NATO și UE, și depinde de căile ferate și de drumurile care traversează Lituania pentru majoritatea mărfurilor. Teritoriul de coastă a fost izolat de o parte din transportul de mărfuri din Rusia continentală începând cu 17 iunie, în conformitate cu regimul de sancțiuni al UE.

Mărfurile care se încadrează în categoriile umanitare sau esențiale, cum ar fi produsele alimentare, sunt exceptate de la sancțiuni.