Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia amenință Lituania cu „măsuri…

Rusia amenință Lituania cu „măsuri dure” dacă nu se reia tranzitul unor mărfuri către și dinspre Kaliningrad

Sursa foto: Reuters

Rusia a avertizat vineri, 8 iulie, Lituania și Uniunea Europeană că ar putea adopta „măsuri dure” împotriva lor dacă nu va fi reluat tranzitul unor mărfuri către și dinspre enclava rusă Kaliningrad, transmite Reuters.

„Dacă situația nu se stabilizează în următoarele zile, atunci Rusia va lua măsuri dure împotriva Lituaniei și a Uniunii Europene”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, într-un comunicat. „Rezolvarea acestei probleme a durat prea mult timp”.

Autorităţile lituaniene au anunţat că, începând de sâmbătă, 18 iunie, a intrat în vigoare o interdicţie privind tranzitul feroviar pe teritoriul Lituaniei către exclava rusă Kaliningrad a mărfurilor care fac obiectul sancţiunilor UE.

Situată între Polonia şi Lituania, membre ale UE şi NATO, Kaliningrad se aprovizionează din Rusia prin intermediul căilor ferate şi al gazoductelor care trec prin Lituania.

Ţările occidentale au impus sancţiuni de amploare împotriva Rusiei de la invazia Ucrainei de la sfârşitul lunii februarie.

Lista de sancţiuni a UE include, în special, cărbune, metale, materiale de construcţii şi tehnologie avansată şi se estimează că interdicţia impusă de Lituania va afecta aproximativ 50% din articolele importate de Kaliningrad, potrivit guvernatorului regiunii, Anton Alihanov, care a calificat măsura ca fiind ilegală.