Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Europa la limită, pe măsură…

Europa la limită, pe măsură ce Rusia oprește furnizarea de gaze prin Nord Stream. Cauza invocată de ruși – „lucrări de reparație”

Nord Stream AG a suspendat livrările de gaze naturale prin Nord Stream în perioada 11 – 21 iulie din cauza „lucrărilor de reparație”, transmite luni Ria Novosti, agenția rusă de presă afiliată Kremlinului.

Rușii anunță că odată cu începutul „zilei de livrare a gazului” (07:00 ora Moscovei), aprovizionarea cu combustibil de-a lungul rutei cheie din Rusia către Europa – Nord Stream – a fost oprită, potrivit datelor operatorului de conducte – Nord Stream AG.

Presa rusă menționează că ambele șiruri ale conductei de gaz sunt oprite pentru lucrări anuale de întreținere programate, inclusiv testarea componentelor mecanice și a sistemelor de automatizare. 

Lucrările de întreținerea vor avea loc între 11 și 21 iulie.

Între timp, Reuters transmite că cea mai mare conductă unică care transportă gaz rusesc în Germania a început luni întreținerea anuală, fluxurile de gaz fiind estimate să se oprească timp de 10 zile, dar guvernele, piețele și companiile sunt îngrijorate că închiderea ar putea fi prelungită din cauza războiului din Ucraina.

Conducta Nord Stream 1 transportă 55 de miliarde de metri cubi (bcm) pe an de gaz din Rusia în Germania sub Marea Baltică.

Luna trecută, Rusia a redus fluxurile la 40% din capacitatea totală a conductei, invocând returnarea întârziată a echipamentelor deservite de compania germană Siemens Energy (ENR1n.DE), în Canada.

Canada a declarat în weekend că va returna o turbină reparată, dar a mai spus că va extinde sancțiunile împotriva sectorului energetic al Rusiei.

Europa se teme că Rusia ar putea extinde întreținerea programată pentru a restricționa și mai mult aprovizionarea Europei cu gaze, punând în dezordine planurile de umplere a depozitelor pentru iarnă și accentuând o criză a gazelor care a determinat măsuri de urgență din partea guvernelor și facturi dureros de mari pentru consumatori.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a spus că țara ar trebui să se confrunte cu posibilitatea ca Rusia să suspende fluxurile de gaze prin Nord Stream 1 după perioada de întreținere programată.

Ria Novosti mai scrie că Gazprom”, la mijlocul lunii iunie, a redus debitul prin „Nord Stream” cu aproximativ 60 la sută. Compania a spus că poate furniza gazoductului doar 67 de milioane de metri cubi, în timp ce volumul planificat este de 167 de milioane. „Acest lucru s-a explicat prin întârzieri în lucrările germanului Siemens, care, din cauza sancțiunilor de la Ottawa împotriva Moscovei, nu poate returna unitățile de compresoare de gaz pentru stația de compresoare Portovaya care erau reparate la uzina din Canada, precum și cu defecțiuni tehnice ale motorului identificate”, menționează presa rusă.