Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Judecătoria Buiucani a emis mandat…

Judecătoria Buiucani a emis mandat de arest de 30 de zile pe numele lui Vlad Filat. Avocații vor contesta decizia la CA

Judecătorul de instrucție, Victor Rățoi a aplicat mandat de arest preventiv pentru 30 de zile pe numele fostului premier Vlad Filat. Ședința de judecată a durat mai mult de 7 ore, timp în care ofițerii CNA și ai departamentului cu destinație „Fulger” au format un zid uman în fața birourilor Judecătoriei Buiucani. Chiar dacă a fost una publică, presa nu a avut acces la prezentarea sentinței. După 4 ore de deliberări, decizia a fost anunțată  de procurorul pe dosar, Adriana Bețișor și avocatul lui Vlad Filat, Igor Popa.

„Ne pare rău că deliberarea a durat atât de mult. Instanța a stabilit și a aplicat arestul preventiv pentru Vlad Filat. De regulă, legal este ca avocații să nu comenteze această decizie. Cu certitudine, mergem mai departe. Vom contesta la Curtea de Apel, dacă acasta va menține decizia, vom merge la CEDO.”, a declarat avocatul ex-premierului.

„Dl Filat a înaintat o plângere penală împotriva lui Ilan Șor, pentru că acesta a depus declarații mincinoase și false. Au fost anexate acte care confirmă acest lucru. Publicarea în presă a autodenunțului a încălcat grav dreptul la apărare a lui Vlad Filat, s-a încălcat prezumția de vinovăție. Publicarea în internet a materialelor dosarului penal este încălcarea art. 325, sperăm ca organele de drept să se autosesizeze și să demareze o cauză penală pentru a stabili cine a publicat aceste mijloace de probă.”, a adăugat avocatul.

Igor Popa a mai spus că Vlad Filat a înaintat o cerere prin care a solicitat ca ședința să fie desfășurată în lipsa sa, deoarece s-ar fi simțit rău, acuzând tensiune arterială ridicată. Avocatul spune că ieri, acesta a fost consultat de asistentul medical din izolator. În același timp, procurorul Adriana Bețișor declară că motivul de boală nu a fost confirmat prin careva acte.

Procurorul și avocatul au explicat că timpul îndelungat al ședinței a fost condiționat de dimensiunile dosarului,  de 12 pagini și de complexitatea cauzei.

Procurorul pe acest dosar, Adriana Bețișor a argumentat prezența ofițerilor  CNA prin necesitatea asigurării ordinii publice, dar și bunei desfășurări a procesului de judecată, invocând tensiunile de ieri, când ședința a fost amânată.

Procurorul a declarat că în 30 de zile vor fi verificate toate declarațiile martorilor, inclusiv autodenunțul lu Ilan Shor, primar de Orhei.

Foto: agora.md