Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   ISW: Dacă Rusia învinge Ucraina,…

ISW: Dacă Rusia învinge Ucraina, frontierele României, Poloniei, Ungariei și Slovaciei vor fi sub amenințarea unui atac terestru rusesc

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) arată într-o analiză dedicată situației de pe front că lipsa ajutorului american pentru Ucraina riscă să permită Rusiei câștigarea războiului cu Ucraina. Iar dacă Rusia câștigă războiul, frontierele României, Poloniei, Ungariei și Slovaciei vor fi sub amenințarea unui atac terestru rusesc pentru prima oară de la prăbușirea Uniunii Sovietice, scrie G4Media.

Principalele concluzii ale raportului ISW:

– Dezbaterea americană privind acordarea de asistență militară suplimentară Ucrainei se bazează în parte pe presupunerea că războiul va rămâne în impas, indiferent de acțiunile SUA. Această presupunere este falsă. Rușii ies din războiul pozițional și reîncep manevrele pe câmpul de luptă din cauza întârzierilor în furnizarea de asistență militară americană Ucrainei.

– Ucraina nu poate menține acum liniile actuale fără reluarea rapidă a asistenței americane, în special a apărării aeriene și a artileriei pe care numai SUA le pot furniza rapid și la scară largă. Lipsa apărării aeriene a expus unitățile ucrainene din prima linie la avioanele rusești care aruncă acum mii de bombe asupra pozițiilor defensive ucrainene – o premieră în acest război.

– Lipsa artileriei ucrainene le permite rușilor să folosească coloane blindate fără a suferi pierderi majore pentru prima dată de la debutul invaziei din 2022. Rușii avansează încet, dar constant pe mai multe sectoare ale frontului. De la începutul acestui an, forțele rusești au pus stăpânire pe peste 360 de kilometri pătrați – o suprafață de mărimea orașului Detroit.

– Avansurile rusești se vor accelera în absența unei acțiuni americane urgente. Factorii de decizie politică din SUA trebuie să internalizeze realitatea că întârzierea sau oprirea în continuare a asistenței militare americane va duce la câștiguri majore ale Rusiei în 2024 și în 2025 și, în cele din urmă, la victoria rusă. Astfel, Statele Unite au astăzi doar două opțiuni reale. Pot relua rapid furnizarea de ajutor militar pentru a permite Ucrainei să stabilizeze liniile frontului în apropierea locațiilor actuale. Sau îi pot lăsa pe ruși să învingă armata ucraineană și să se îndrepte spre granițele NATO de la Marea Neagră până în centrul Poloniei. Nu există o a treia opțiune.

– Riscurile unui atac rusesc împotriva NATO în viitorul apropiat ar crește major dacă SUA ar permite Rusiei să învingă Ucraina acum, iar provocarea de a apăra statele baltice, în special, ar putea deveni aproape insurmontabilă. Aceste riscuri și costuri pe termen lung depășesc cu mult prețul pe termen scurt al reluării asistenței pentru Ucraina.

– Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. Pe de altă parte, succesul ucrainean, chiar dacă Ucraina doar menține liniile de front aproximativ acolo unde se află acum, ar face ca un atac rusesc de succes asupra Poloniei sau a statelor baltice să fie mult mai dificil și mai riscant. Aceasta ar consolida capacitatea NATO de a descuraja și de a se apăra împotriva viitoarelor agresiuni rusești. Cele două hărți prezentate mai jos ilustrează avantajele pe care Rusia și le-ar asigura prin înfrângerea Ucrainei și pe cele pe care NATO le-ar primi dacă ar ajuta Ucraina să țină linia de demarcație sau dacă i-ar împinge pe ruși mai departe spre est și sud.