Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ion Ceban vine cu acuzații…

Ion Ceban vine cu acuzații la adresa PAS, după investigația jurnalistică privind donațiile primite de partidul MAN în campania electorală

Sursa: ionceban.md

După ce, în urma investigației jurnalistice publicate de TV8 privind „ilegalitățile identificate” în procesul de colectare a banilor pentru campania electorală, consilierii municipali ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au depus marți, 19 decembrie, un denunț la Procuratura Generală (PG) și la Centrul Național Anticorupție (CNA), prin care au solicitat să se investigheze donațiile primite de Partidul Mișcarea Alternativă Națională, formațiune condusă de Ion Ceban, cel din urmă a venit cu acuzații la adresa PAS.

Mai exact, primarul capitalei afirmă că în lista celor ce au donat pentru PAS în campania electorală, la fel, se numără pensionari și profesori.

„Veți găsi în raporul privind finanțarea campaniei electorale al partidului PAS depus la CEC, că au fost donate sume impunătoare de către pensionari cu 10 000 de lei, paznici cu 10 000 de lei, profesori și angajați în instituțiile de stat cu câte 10 000 lei. În aceste cazuri, nimeni nu realizează investigații jurnalistice cine sunt aceste persoane, cum și de ce au donat, deoarece scopul unor jurnaliști este să facă doar comenzi politice”, a declarat Ion Ceban, într-o postare pe Facebook.

Totodată, președintele partidului MAN a menționat că fracțiunea sa va depune un denunț privind finanțarea și utilizarea resurselor administrative în campania electorală a Partidului Acțiune și Solidaritate.

Câțiva consilierii municipali ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au depus marți, 19 decembrie, un denunț la Procuratura Generală (PG) și la Centrul Național Anticorupție (CNA) în contextul unei investigații jurnalistice publicate de TV8, privind „ilegalitățile identificate” în procesul de colectare a banilor pentru campania electorală de către unii concurenți electorali participanți la alegerile locale din municipiul Chișinău. 

Denunțul a fost depus de consilierii Dumitru Ivanov, Zinaida Popa, Mihai Briceag și Ecaterina Fărâmă.

„Câți bani din cele 2,8 milioane de lei – Ion Ceban i-a adunat ilegal pentru partidul său la alegerile locale din 5 noiembrie în timp ce majoritatea donatorilor la partidul Mișcarea Alternativa Națională (MAN) sunt lucrători din subordinea Primăriei Chișinău? Cetățenii trebuie să cunoască acest lucru, iar organele de drept trebuie să investigheze acest caz și să aducă o claritate în acest caz”, se arată într-un comunicat de presă publicat de PAS.

Consilierii au solicitat Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție să inițieze urmărirea penală pe faptul de colectare ilegală a resurselor financiare de către unii concurenți electorali din cadrul alegerilor locale generale din data de 5 noiembrie 2023, prin prisma art 181/2 din Codul Penal al Republicii Moldova:

(1) Falsificarea rapoartelor privind gestiunea financiară a grupurilor de inițiativă și a partidelor politice și/sau a rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale.

(2) Utilizarea de resurse administrative.Publicitate

(3) Extorcarea sau obținerea prin extorcare a donațiilor pentru partidele politice și a comiterii infracțiunilor de depășirea atribuțiilor de serviciu, utilizarea resursei administrative și acțiuni conexe utilizării resursei administrative și finanțarea ilegală a campaniei electorale.

Alegerile locale din această toamnă au costat partidele politice peste 35 de milioane de lei. Lideri la capitolul cheltuieli au fost partidele cu cea mai mare reprezentativitate din Parlament – Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Socialiștilor. Banii au venit însă, în mare parte, din alocațiile de stat pentru rezultatele obținute la alegerile precedente. Pe de altă parte, partidele-lider la capitolul donații colectate de la cetățeni au fost  Partidul Șansa, Partidul Renașterii și Mișcarea Alternativă Națională, condusă de Ion Ceban. Pentru acestea, la alegerile locale, au făcut donații și pensionari, și paznici, și educatori, și mai mulți de studenți, conform unei investigații realizate de jurnaliștii de la TV8.

Ion Ceban a început ședința Primăriei Chișinău din 18 decembrie cu atacuri la adresa TV8. Edilul capitalei s-a simțit lezat de investigația Cutia Neagră PLUS – SponȘorMANii alegerilor locale, în care jurnaliștii de la TV8 au dezvăluit cum au adunat bani pentru campania electorală partidele afiliate lui Șor și MAN-ul lui Ceban. Ceban i-a numit „killeri politici” și i-a acuzat că „intimidează și terorizează” oamenii cu camere ascunse și întrebări provocatoare.

„Încetați să intimidați oamenii cu camere ascunse și să puneți întrebări tendențioase. O bună parte dintre voi nu mai sunteți mass-media, cum vă place să vă autointitulați, liberă și independentă. Sunteți niște killeri politici, angajați pe bani foarte mari, de proveniență dubioasă. Și cred că e timpul să prezentăm și să facem amendamentele de rigoare în instituțiile abilitate, iar cei care au fost intimidați, îi invit să anunțe la procuratură aceste acțiuni ale acestor pseudo jurnaliști. Este absolut inacceptabilă o asemenea abordare”, a spus Ion Ceban.

Președintele MAN, primarul Ion Ceban, a refuzat anterior să ofere un interviu pentru Cutia Neagră PLUS la tema finanțării campaniei electorale a partidului pe care l-a fondat. Acesta le-a trimis un răspuns în scris în care i-a acuzat de manipulare și a dat asigurări că MAN a desfășurat o campanie electorală corectă.