Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Interceptările lui Renato Usatîi vor…

Interceptările lui Renato Usatîi vor fi cercetate de Procuratură

Procuratura Generală s-a autosesizat și a declarat că va porni urmărirea penală în legătură cu difuzarea înregistrărilor convorbirilor dintre Ilan Șor și Vladimir Filat, precum și referitor la afirmațiile lui Renato Usatîi despre interceptarea convorbirilor altor politicieni.

În cadrul investigațiilor și acțiunilor de urmărire penală urmează a fi stabilite circumstanțele colectării, deținerii și difuzării convorbirilor respective, precum și alte eventuale fapte infracționale cu referință interceptările telefonice.

Urmărirea penală, sub aspectul comiterii infracțiunii de violare a dreptului la secretul corespondenţei, va fi  efectuată de către Secția exercitare a urmăririi penale în cauze de criminalitate organizată și excepționale din cadrul  Procuraturii Generale.

Menționăm că art. 260 din Codul Penal al RM prevede că „interceptarea ilegală a unei transmisii de date informatice (inclusiv a unei emisii electronice) care nu sunt publice şi care sunt destinate unui sistem informatic, provin dintr-un asemenea sistem sau se efectuează în cadrul unui sistem informatic se pedepseşte cu amendă în mărime de la 10.000 la 20.000 de lei sau cu închisoare de la 2 la 5 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de la 60.000 la 120.000 de lei cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea întreprinderii”.

Amintim că ieri, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi a publicat pe site-ul său mai multe convorbiri telefonice dintre fostul premier Vlad Filat și omul de afaceri Ilan Shor. Ulterior, acesta a declarat că deține și alte înregistrări cu discuțiile lui Mihai Ghimpu, Iurie Leancă, Valeriu Streleț și Vlad Plahotniuc.

Sursa foto: inprofunzime.md