Principală  —  IMPORTANTE   —   În scopul soluționării problemei sistării…

În scopul soluționării problemei sistării livărilor de gaze naturale Moldovagaz va cesiona o parte din creanțele sale față de Termoelectrica către Energocom în schimbul sumei necesare de peste un miliard de lei

sursa: Guvernul R. Moldova

Ministerul Finanțelor, la solicitarea Agenției Proprietății Publice, va transfera, din contul mijloacelor prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2021, Societăţii pe Acţiuni „Energocom” mijloace financiare în sumă de 1.393.783.500 (un miliard trei sute nouăzeci și trei milioane șapte sute optzeci și trei mii cinci sute) lei pentru majorarea capitalului social al societăţii.

Totodată, s-a propus ca S.A. Moldovagaz să cesioneze o parte din creanțele sale față de S.A. Termoelectrica către S.A. „Energocom” în schimbul sumei necesare de 1 330 621 613.66 lei. Creanțele ce urmează a fi cesionate sunt cele care în baza titlurilor executorii se află în procedura de executare silită. Creanțele au fost formate în perioada 2002-2008 în contul livrării de către SA Moldovagaz a gazului natural către SA Termoelectrica. În termen proximi, SA Energocom și SA Termoelectrica vor semna un acord ce va conține graficul de rambursare a creanțelor în termen optimi.

Proiectul hotărârii de Guvern cu privire la alocarea mijloacelor financiare și încheierea unei tranzacții de proporții a fost aprobat de Guvern vineri, 26 noiembrie.

Pe 22 noiembrie am primit o notificare de la Moldovagaz care l-a rândul său a primit o notificare de din partea Gazprom că livrările vor fi sistate în decurs de 48 de ore, dacă nu sunt găsite soluții pentru a acoperi decalajul de casă creat în urma diferenței dintre costul gazelor naturale în luna octombrie și tariful existent la moment. Am găsit soluția, de a cesiona datoria companiei de stat Termoelectrica către Moldovagaz spre Energocom, care ne ajută atât să asigurăm furnizarea gazelor naturale, cât și să acoperim o datorie istorică a unei întreprinderi de stat, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

APP, prin intermediul organelor de conducere ale Societății pe Acţiuni „Energocom”, va asigura:

  • efectuarea emisiunii suplimentare închise de acţiuni în valoare de 1.393.784.000,00 (un miliard trei sute nouăzeci și trei milioane șapte sute optzeci și patru mii) lei şi înregistrarea acesteia în modul stabilit;
  • inițierea procesului de negociere și încheierea unui contract privind cesiunea de creanță între S.A. „Moldovagaz”, în calitate de cedent, și S.A. „Energocom”, în calitate de cesionar, având ca obiect creanțele deținute de S.A. „Moldovagaz” față de S.A. „Termoelectrica” apărute ca urmare a livrării anterioare a gazelor naturale cu valoarea nominală totală de 1.330.621.613,66 (un miliard trei sute treizeci milioane șase sute douăzeci și una mii șase sute treisprezece) lei și 66 bani;
  • aprobarea deciziei de încheiere a tranzacției de proporții privind cesionarea către S.A.”Energocom” a creanțelor deținute de S.A. „Moldovagaz” față de S.A.”Termoelectrica”, apărute ca urmare a livrării anterioare a gazelor naturale, cu valoarea nominală totală de 1.330.621.613,66 (un miliard trei sute treizeci milioane șase sute douăzeci și una mii șase sute treisprezece) lei și 66 bani, cu achitarea de către S.A.”Energocom” către S.A.”Moldovagaz” a sumei echivalente în lei moldovenești;
  • notificarea debitorului S.A. „Termoelectrica” cu privire la cesiunea de creanță prevăzută la subpunctul 2).
  • încheierea de către S.A. ”Energocom” și S.A. ”Termoelectrica” a unui acord ce va conține graficul de rambursare a creanțelor.

Deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat în lectura a doua, în cadrul ședinței plenare din 25 noiembrie, modificările la Legea bugetului de stat pentru anul curent, care prevede alocarea mijloacelor financiare pentru majorarea capitalului social al Societății pe Acțiuni „Energocom” cu 1,7 de milioane de lei, în scopul asigurării măsurilor în vederea procurării de gaze naturale pentru acoperirea deficitului și pentru consumul curent.

Dat fiind că, în vederea executării pct.4), 5) și 6) ale Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr.1 din 22 octombrie 2021, din suma indicată în articolul 6 alin. (1) lit. d) din Legea bugetului pentru anul 2021, 306 216 500 lei au fost deja utilizați pentru majorarea capitalului social al S.A. Energocom, ASP în calitate de unic acționar al Energocom, urmează să solicite Ministerului Finanțelor, alocarea din contul mijloacelor prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2021, Societăţii pe Acţiuni „Energocom” mijloace financiare în sumă de 1.393.783.500 lei.

SAP „Gazprom” a notificat SA „Moldovagaz” despre intenția de sistare a livrării gazelor naturale în decurs de 48 de ore din momentul recepționarii notificării respective, în legătură cu neexecutarea obligațiilor contractuale privind achitarea consumului curent de gaze pentru luna octombrie curent în suma de 43 138 066,91 dolari SUA și a avansului în mărime de 50 % pentru gazele naturale furnizate în luna noiembrie 2021 în suma de 35 140 380,00 dolari SUA.

Conform situației din 22 noiembrie curent, SA „Moldovagaz” a achitat doar suma disponibilă de 4 000 000 dolari SUA pentru gazele naturale livrate în luna octombrie curent și nu dispune de surse financiare pentru achitarea integrală a datoriei respective, din cauza înregistrării devierilor financiare negative acumulate începând cu luna iunie a anului curent și formate din diferența prețului faptic de achiziție a gazelor naturale și media anuală inclusă în tariful aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

În situația creata, în scopul asigurării neîntrerupte cu gaze naturale a consumatorilor din Republica Moldova și evitarea creării unui deficit de gaze naturale sau chiar sistării livărilor de gaze naturale , astfel în scopul evitării unei noi
crize pe piața gazelor naturale, ținînd cont de termenii restrânși, a fost propusă soluția optimă de a utiliza sursele acordate din bugetul de stat S.A. „Energocom”.