Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Modificările la Legea bugetului…

DOC Modificările la Legea bugetului de stat pentru anul curent, care prevăd alocarea mijloacelor financiare pentru majorarea capitalului social al SA „Energocom”, aprobate de Parlament în lectura a doua

Foto: cnas.md

Deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat în lectura a doua, în cadrul ședinței plenare din 25 noiembrie, modificările la Legea bugetului de stat pentru anul curent, care prevede alocarea mijloacelor financiare pentru majorarea capitalului social al Societății pe Acțiuni „Energocom” cu 1,7 de milioane de lei, în scopul asigurării măsurilor în vederea procurării de gaze naturale pentru acoperirea deficitului și pentru consumul curent.

„Prin aceste modificări Guvernul țintește rezolvarea a două probleme majore: îndeplinirea condițiilor impuse de Gazprom și Moldovagaz pentru a evita sistarea livrării gazelor în timp de 48 de ore și a susține acest flux de numerar pentru Moldovagaz ca să poată fi achitat către Gazprom. A doua problemă este legată de îmbunătățirea situației Termoelectrica care, de asemenea, face parte din complexul energetic al R. Moldova și contribuie semnificativ la menținerea stabilității energetice a R. Moldova (…)”, a declarat Dumitru Budianschi, ministrul Finanțelor.

Potrivit documentului, partea de venituri a bugetului de stat va fi majorată cu 767,8 milioane de lei, din costul încasărilor din impozite și taxe – 700 de milioane de lei și alte venituri – 67,8 milioane de lei. Partea de cheltuieli va fi majorată cu 421,7 milioane de lei, din contul prevederii alocațiilor suplimentare în sumă de 461,7 milioane de lei și diminuării alocațiilor în sumă de 40 milioane de lei.

Proiectul de lege a fost susținut de 60 de parlamentari.

Majorările de alocații au fost propuse inclusiv pentru compensarea diferenței de tarife, conform facturilor de gaze naturale și energie termică, care urmează a fi efectuată prin intermediul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

„Modificările operate la partea de venituri și cheltuieli s-au soldat cu micșorarea deficitului aprobat al bugetului de stat cu 346,1 milioane de lei, în sumă nominală constituind 11 791,9 milioane de lei sau 5,1% din PIB”, se arată în document.

Totodată, conform proiectului de lege, modificările operate la sursele de finanțare a deficitului bugetului de stat includ: mijloace financiare pentru majorarea capitalului social al Societății pe Acțiuni „Energocom” cu 1 700 de milioane de lei, în scopul asigurării măsurilor în vederea procurării de gaze naturale pentru acoperirea deficitului și pentru consumul curent.

Potrivit autorilor proiectului, soldul datoriei de stat la situația din 31 decembrie 2021 nu va depăși 85 438,4 milioane de lei, înregistrând o creștere cu 1424,1 milioane de lei față de valoarea precizată pentru sfârșitul anului 2021, preponderent din contul majorării soldului datoriei de stat externe.