Principală  —  IMPORTANTE   —   Guvernul va plăti 9000 de…

Guvernul va plăti 9000 de euro unui moldovean pentru ca acesta să-și retragă toate pretențiile înaintate față de Republica Moldova la CEDO

Guvernul Republicii Moldova va plăti 9 000 de euro unui moldovean, după acesta s-a plâns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) precum că i-au fost aplicate rele tratamente în timpul reţinerii. Însă, înainte ca Curtea să se expună pe acest caz, părțile au încheiat un acord de reglementare amiabilă.

În speţă, reclamantul s-a plâns în faţa Curţii în baza Articolului 3 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale (în continuare „Convenția”), referindu-se la aplicarea relelor tratamente în timpul reţinerii sale de către colaboratorii de poliţie.

Guvernul şi reclamantul au încheiat un acord de reglementare amiabilă a cauzei, potrivit căruia Guvernul s-a angajat să-i achite suma de 9 000 de euro pentru orice prejudiciu, inclusiv costuri și cheltuieli, în schimbul retragerii de către reclamant a tuturor pretențiilor înaintate față de Republica Moldova în cauza dată.

„Această sumă va fi convertită în moneda statului pârâtului la rata aplicabilă la data plății și va fi plătită în termen de trei luni de la data notificării deciziei Curții”, se menționează în comunicatul de pe pagina web a Curții.

Considerând că acordul de reglementare amiabilă este bazat pe respectarea drepturilor omului garantate prin Convenție și Protocoalele sale, precum și în lipsa oricăror motive care ar justifica continuarea examinării acestei cereri, Curtea a decis radierea cauzei de pe rol, în conformitate cu Articolul 39 din Convenție.