Principală  —  Ştiri   —   Guvernul va acorda câte 1…

Guvernul va acorda câte 1 milion de lei familiilor ofițerilor împușcați mortal la Aeroport

Sursa: ZdG

Executivul va acorda familiilor celor doi ofițeri care și-au pierdut viața în timpul atacului de la Aeroport câte 1 milion de lei – bani din fondul de rezervă al Guvernului, fondul de consum al Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău și conform legii privind funcţionarul public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, anunță prim-ministrul Dorin Recean.

„În semn de profundă compasiune și solidaritate cu familiile, rudele și apropiații lui Serghei Muntean și Igor Ciofu, victime ale incidentului tragic care a avut loc pe Aeroportul Internațional Chișinău în data 30 iunie 2023, mâine, drapelele de stat vor fi coborâte în bernă”, a mai transmis premierul.

Igor Ciofu, locotenent-colonel în rezervă al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, a fost petrecut luni, 3 iulie, pe ultimul drum. Bărbatul avea 40 de ani și era „un tată iubitor a trei copii”.

Polițistul de frontieră Serghei Muntean, care a fost ucis în atacul armat de la aeroportul din Chișinău, s-a născut pe 13 octombrie 1991.

Ofițerul este de baștină din satul Volintiri, raionul Ștefan Vodă. În subdiviziunea de frontieră, aflată în localitatea de baștină, a desfășurat și primele misiuni de control și supraveghere a frontierei de stat, din anul 2011 până la jumătatea anului 2015, ca mai apoi pe parcursul următorilor șapte ani să activeze în cadrul Direcției regionale EST. Ultima sa funcție, deținută de la începutul anului 2023, a fost de subofițer superior al Unității Control al Frontierei din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Aeroportul Internațional Chișinău. În cei 12 ani de serviciu, Serghei Muntean s-a manifestat pozitiv, având multe rezultate marcante, conform Poliției de Frontieră.

Vineri, 30 iunie, un atac armat a avut loc în incinta aeroportului din Chișinău. Nemulțumit că i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul R. Moldova, un bărbat care venea din Turcia, cetățean al Tadjikistanului, a atacat polițistul de frontieră Serghei Muntean, i-a luat arma și l-a împușcat. Ulterior atacatorul a mai împușcat o persoană, angajată în securitatea aeroportuară, Igor Ciofu. Ambele victime au decedat.

Oamenii legii au intervenit imediat la fața locului. Pasagerii au fost evacuați din aeroport, iar zborurile au fost amânate. La aproximativ o oră de la primele împușcături, atacatorul a fost capturat de angajații Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială Fulger. Pe acest caz Procuratura de la Chișinău a deschis un dosar penal.

Rustam Ashurov este cetățeanul Republicii Tadjikistan care a împușcat mortal un polițist de frontieră și un inspector de securitate în Aeroportul Internațional Chișinău. El a fost condamnat în noiembrie 2012 la 13 ani de închisoare pentru jaf armat. Conform unor surse ale Ziarului de Gardă, în 2019 Ashurov a fost amnistiat. În acel an au fost scoși de sub sancțiunile legii mii de deținuți din Tadjikistan. 

Președinta Maia Sandu a semnat un decret privind declararea zilei de 4 iulie 2023 zi de doliu național, în semn de comemorare a victimelor incidentului care a avut loc pe Aeroportul Internațional Chișinău pe data 30 iunie 2023. Totodată, șefa statului a semnat și un decret prin care se conferă post-mortem Medalia „Meritul Militar” lui Igor Ciofu și lui Serghei Muntean.