Fitch confirmă ratingul pe termen lung al R. Moldova de „B+”. La sfârșitul anului 2024, datoria publică a țării este de circa 38,5% din PIB

Agenția internațională de rating Fitch a confirmat ratingul pe termen lung al R. Moldova de „B+” cu o perspectivă stabilă, anunță Ministerul Finanțelor într-un comunicat. Evaluarea țării este susținută de un nivel scăzut al datoriei publice, sprijinul financiar extern și un PIB per capita mai ridicat decât al altor state cu rating similar. Cu toate acestea, economia R. Moldova rămâne vulnerabilă la riscurile externe majore.
Experții Fitch notează că deficitul bugetar al R. Moldova a fost de 3,9% din PIB în 2024, mai mic decât a fost prevăzut, datorită creșterii veniturilor și execuției reduse a cheltuielilor de capital.
Pentru 2025-2026, este de așteptat ca implementarea proiectelor finanțate prin Facilitatea de Creștere Economică a UE să ducă la un deficit mediu de 4,8% din PIB.
Potrivit raportului, datoria publică este estimată la 38,5% din PIB la sfârșitul anului 2024, sub media de 50% din previziunile „B”, dar se preconizează că se va apropia de 43% până în 2026. Aproximativ 63% din datoria publică este exprimată în valută, dar această datorie este deținută de creditori oficiali și, în cea mai mare parte, în condiții favorabile.
Compania Fitch Ratings este un furnizorde ratinguri de credit, comentarii și cercetare, care, potrivit site-ului oficial, acoperă mai mult de 20 000 de entități din întreaga lume.
Scala de rating de credit a Fitch este exprimată utilizând categoriile „AAA” la „BBB” (investment grade) și „BB” la „D” (speculative grade), cu un +/- suplimentar pentru nivelurile de la AA la CCC, indicând diferențele relative de probabilitate de neplată sau de recuperare pentru emisiuni.
Ratingurile „B” indică existența unui risc semnificativ de neplată, dar rămâne o marjă limitată de siguranță. Angajamentele financiare sunt îndeplinite în prezent. Cu toate acestea, capacitatea de plată continuă este vulnerabilă la deteriorarea mediului economic și de afaceri.