Executorii judecătorești și-au ales un nou președinte. Acesta a mai deținut funcția respectivă până în 2018

Vineri, 16 septembrie 2022, executorii judecătoreşti au ales noua componenţă a Consiliului Uniunii Executorilor Judecătorești (UNEJ). Totodată, a fost ales și noul președinte al UNEJ.
Astfel, cei noi șapte membri sunt: Talmaci Roman, Bajag Vitalie, Matachi Serghei, Constantiniuc Vladislav, Isac Nina, Furdui Ion, Devderea Valeriu. Pentru cele 7 posturi au candidat 22 persoane.
Ulterior, a fost ales și președintele UNEJ, noua funcție revenindu-i lui Roman Talmaci, care a mai deținut anterior postul respectiv, până în anul 2018.
Anterior, ZdG a scris, în contextul cursei pentru de membru CSM, unde s-au înscris 28 de candidați din rândul judecătorilor, despre averea familiei Talmaci.
Astfel, conform celei mai recente declarații de avere și interese personale, în anul 2020, magistrata Iana Talmaci și soțul ei au intrat în posesia a două automobile: Ford Fusion, fabricat în 2019, pentru care indică o valoare de 260 de mii de lei, și Lincoln MKZ, fabricat în 2017, pe care l-ar fi procurat cu 360 de mii de lei. Totodată, în garajul familiei Talmaci se mai regăsesc alte trei mașini: un Lexus 450 H, un Renault Megane și un Renault Clio, cu o valoare totală de 600 de mii de lei.
Soții Talmaci dețin o vilă cu suprafața de 160 de metri pătrați, estimată la circa 2,7 milioane de lei. Din 2018, familia deține alte trei bunuri imobile și un garaj – estimate în total la circa 3 milioane de lei. În proprietatea familiei se mai regăsesc 5 terenuri agricole, 2 extravilane și unul intravilan, în valoare totală de peste 1,4 milioane de lei.
Cei doi soți dețin cote de participare în cadrul mai multor societăți pe acțiuni din România și acțiuni în cadrul mai multor instituții financiare din R. Moldova, printre care BC „Moldindconbank” SA, BC „Moldova Agroindbank” SA, „SN Nuclearelectrica” SA Romania, „SNTGN Transgaz” România, „Purcari Wine” SA sau BC „Banca Transilvania” România.
Anul trecut, bugetul familiei a fost suplinit cu 90 de mii de lei și 10 mii de lei românești (echivalentul a 41 de mii de lei) din dividende. Familia Talmaci declară și datorii de 200 de mii de lei, după ce în 2020 a contractat un credit de la BC „Moldindconbank” SA, unde ambii soți dețin cote de participare.
Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești din Moldova este o asociație profesională necomercială din care fac parte toți executorii judecătorești din R. Moldova. Uniunea își are sediul în municipiul Chișinău. Executorii judecătorești devin membri ai Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești în momentul învestirii în funcție.
Executorii fac parte din categoria profesiilor liberale, iar remunerarea lor se face sub formă de onorarii. Potrivit Codului de executare, executorul judecătoresc are dreptul la remunerarea lucrului său şi la rambursarea cheltuielilor legate de activitatea sa. Taxele pentru efectuarea actelor executorului judecătoresc şi spezele procedurii de executare sunt achitate în avans, în temeiul unui borderou întocmit de executorul judecătoresc, de către creditor sau de persoana care solicită efectuarea acţiunilor respective.