Principală  —  Ştiri   —   Grupul de state contra corupției…

Grupul de state contra corupției al Consiliului Europei au înaintat Republicii Moldova recomandările care nu au fost deocamdată îndeplinite

Sursa foto: justice.gov.md

Mecanismul de evaluare al Grupului de state contra corupției (GRECO) al Consiliului Europei, coordonarea procesului  implementării recomandărilor GRECO, recepționate urmare rundei cinci (V) de evaluare, și conjugarea eforturile interinstituționale pentru a spori gradul de atingere a progreselor pentru etapa raportării către secretariatul acestui mecanism al CoE, au fost discutate în cadrul celei de-a treia ședințe a Platformei Anticorupție, organizată la Ministerul Justiției joi, 24 aprilie.

În debutul ședinței au fost prezentate date privind recomandările recepționate de R. Moldova urmare rundei patru (IV) de evaluare GRECO și recomandările care nu au fost deocamdată îndeplinite. Participanții au fost informați despre următoarele runde de raportare și așteptările organizației europene de la autoritățile R. Moldova.

„Va fi elaborată o foaie de parcurs pentru a se asigura, într-un exercițiu comun, implementarea tuturor recomandărilor recepționate. Este important ca în acest proces să se implice plenar toate instituțiile statului, în special în contextul integrării europene a R. Moldova.

Recomandările structurilor internaționale, inclusiv ale GRECO, ajută la îmbunătățirea proceselor din R. Moldova, de aceea, implementarea lor trebuie monitorizată constant”, a menționat Veronica Mihailov-Moraru.

Tot la ședința Platformei Anticorupție s-a discutat și despre fortificarea Procuraturii Anticorupție și actualizarea informațiilor privind identificarea unui sediu pentru aceasta.

Platforma Anticorupție este un organ consultativ, creat de către Ministerul Justiției. Aceasta a fost constituită în scopul eficientizării procesului de coordonare a politicilor în domeniul anticorupție și a celor conexe domeniului anticorupție, fiind formată din reprezentanți ai Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupție, Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Serviciului de Informații și Securitate, Ministerului Afacerilor Interne, Centrului Național Anticorupție, Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.