Principală  —  IMPORTANTE   —   Șefa statului a discutat cu…

Șefa statului a discutat cu reprezentații „Janssen Pharmaceutica”. A fost examinată posibilitatea ca și cetățenii R. Moldova să beneficieze de vaccinul Johnson&Johnson

Foto: REUTERS/Dado Ruvic

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a discutat în această după amiază, în format online, cu reprezentații „Janssen Pharmaceutica”, companie deținută de „Johnson & Johnson”.  Potrivit Președinției, a fost examinată posibilitatea ca și cetățenii R. Moldova să beneficieze de acest preparat.

„Le-am vorbit despre situația pandemică din Republica Moldova și despre eforturile făcute pentru a asigura țara cu vaccin. Am examinat posibilitatea ca și cetățenii noștri să beneficieze de acest preparat – fie prin platforma COVAX, fie direct”, a spus doamna Maia Sandu.

Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat joi autorizarea pentru folosire în Uniunea Europeană a vaccinului Johnson&Johnson, potrivit unui comunicat al agenției. Vaccinul este recomandat pentru persoanele peste 18 ani și este al patrulea care primește autorizare de punere pe piață în UE, după Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca.

După o evaluare amănunțită, Comitetul pentru medicamente umane (CHMP) al EMA a concluzionat prin consens că datele privind vaccinul sunt robuste și îndeplinesc criteriile de eficacitate, siguranță și calitate. Vaccinul COVID-19 Janssen este al patrulea vaccin recomandat în UE pentru prevenirea COVID-19.

Rezultatele unui studiu clinic care a implicat peste 44 de mii persoane din Statele Unite, Africa de Sud și țările din America Latină au constatat că vaccinul a fost eficient în prevenirea COVID-19 la persoanele cu vârsta de 18 ani.

Studiul a arătat o reducere cu 67% a numărului de cazuri simptomatice COVID-19 după 2 săptămâni de la administrare la persoanele care au primit vaccinul (116 cazuri din 19.630 persoane) comparativ cu persoanele cărora li s-a administrat placebo (348 din 19.691 persoane). „Aceasta înseamnă că vaccinul a avut o eficacitate de 67%”, precizează EMA.

Cele mai frecvente efecte secundare au fost durerea în braț, cefaleea, dureri musculare și senzația de greață.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță că până astăzi, 15 martie, au fost vaccinate împotriva noului coronavirus 14 814 de persoane. Dintre acestea, 2060 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore.

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 în R. Moldova a început pe 2 martie, după ce sâmbătă, 27 februarie, la Chișinău au ajuns peste 21 de mii de doze de vaccin, donate de România prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.

Joi, 4 martie, autoritățile din R.Moldova au recepționat lotul de 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca, prin intermediul platformei COVAX.

Începând cu săptămâna trecută au început să fie vaccinați și alți lucrători medicali, nu doar cei din secțiile de reanimare, Terapie Intensivă și secțiile cu profil COVID-19.

Totodată, la sfârșitul lunii martie, în R. Moldova urmează să ajungă două loturi de vaccinuri AstraZeneca și Pfizer/BioNTech. Declarațiile au fost făcute ieri în cadrul unei conferințe de presă, de către profesorul universitar, coordonatoare a grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19 Ninel Revenco.