Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Vaccinul Johnson&Johnson a fost aprobat…

Vaccinul Johnson&Johnson a fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului

Foto: REUTERS/Dado Ruvic

Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat joi autorizarea pentru folosire în Uniunea Europeană a vaccinului Johnson&Johnson, potrivit unui comunicat al agenției. Vaccinul este recomandat pentru persoanele peste 18 ani și este al patrulea care primește autorizare de punere pe piață în UE, după Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca.

După o evaluare amănunțită, Comitetul pentru medicamente umane (CHMP) al EMA a concluzionat prin consens că datele privind vaccinul sunt robuste și îndeplinesc criteriile de eficacitate, siguranță și calitate. Vaccinul COVID-19 Janssen este al patrulea vaccin recomandat în UE pentru prevenirea COVID-19.

„Cu această ultimă opinie pozitivă, autoritățile din întreaga Uniune Europeană vor avea o altă opțiune de a combate pandemia și de a proteja viețile și sănătatea cetățenilor lor”, a declarat Emer Cooke, directorul executiv al EMA, adăugând că „Acesta este primul vaccin care poate fi utilizat ca o singură doză ”.

Rezultatele unui studiu clinic care a implicat peste 44 de mii persoane din Statele Unite, Africa de Sud și țările din America Latină au constatat că vaccinul a fost eficient în prevenirea COVID-19 la persoanele cu vârsta de 18 ani.

Studiul a arătat o reducere cu 67% a numărului de cazuri simptomatice COVID-19 după 2 săptămâni de la administrare la persoanele care au primit vaccinul (116 cazuri din 19.630 persoane) comparativ cu persoanele cărora li s-a administrat placebo (348 din 19.691 persoane). „Aceasta înseamnă că vaccinul a avut o eficacitate de 67%”, precizează EMA. Cele mai frecvente efecte secundare au fost durerea în braț, cefaleea, dureri musculare și senzația de greață.

Cum funcționează?


Vaccinul COVID-19 Johnson&Johnson acționează pregătind corpul să se apere împotriva COVID-19. Este alcătuit dintr-un alt virus (un adenovirus) care a fost modificat pentru a conține gena pentru producerea proteinei SARS-CoV-2. Aceasta este o proteină a virusului SARS-CoV-2 de care are nevoie pentru a intra în celulele corpului. Adenovirusul transmite gena SARS-CoV-2 în celulele persoanei vaccinate. Celulele pot folosi apoi gena pentru a produce proteina spike. Sistemul imunitar al persoanei va recunoaște proteina spike ca fiind străină și va produce anticorpi și va activa celulele T (globule albe din sânge) pentru a o viza. Mai târziu, dacă persoana intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul imunitar al persoanei vaccinate va recunoaște proteina spike de pe virus și va fi gata să apere corpul împotriva acestuia. Adenovirusul din vaccin nu se poate reproduce și nu provoacă boli.

Vaccinul COVID-19 Johnson&Johnson este al patrulea care primește autorizare de punere pe piață în UE, după Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca.