După trei ani de negocieri, OMS a adoptat un acord privind pandemiile

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a adoptat marți, 20 mai, un acord privind pandemiile. Documentul a fost convenit după trei ani de negocieri care au început pe fondul pandemiei COVID-19. În final, 124 de țări au sprijinit acordul. Alte 11 națiuni, inclusiv Rusia, Slovacia, Polonia, Israel, Iran și Italia, s-au abținut de la vot, scrie BBC.
Acordul a fost aprobat în cadrul celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Mondiale a Sănătății, care are loc în prezent la Geneva.
Documentul vizează abordarea inegalităților în prevenirea, pregătirea și răspunsul la pandemii și, în special, dezvoltarea de medicamente, vaccinuri și dispozitive medicale – luând în considerare lecțiile pandemiei Covid-19.
Potrivit unei declarații de pe site-ul OMS, acordul vizează consolidarea cooperării între țări, organizații internaționale, societatea civilă, sectorul privat și alte părți interesate.
Acordul a fost adoptat în ciuda opoziției Slovaciei. Potrivit Reuters, la 19 mai, în ziua în care a început adunarea, premierul slovac Robert Fico a declarat că țara sa intenționează să blocheze adoptarea tratatului prin solicitarea unui vot în cadrul OMS.
Două treimi din cele 194 de state membre ale organizației ar fi trebuit să voteze în favoarea acestuia. Dar în timpul votului, proiectul de acord nu a avut adversari: nimeni nu a votat împotriva sa, 11 țări, inclusiv Rusia și Slovacia, s-au abținut.
Cu toate acestea, după cum notează Reuters, ar putea dura până la doi ani pentru ca acordul să intre în vigoare. Țările trebuie mai întâi să convină asupra unei anexe privind schimbul de agenți patogeni, după care vor trebui să ratifice acordul.