Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Dragalin, cu noi acuzații. Susține…

Dragalin, cu noi acuzații. Susține că ex-ministrul Justiției Sergiu Litvinenco și fosta conducere a CNA ar fi șantajat judecători cu „informații compromițătoare”. „Eu așa informație aveam de la bun început”

Colaj ZdG

Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, a declarat că, în a doua sa lună de mandat, în septembrie 2022, i-ar fi spus lui Sergiu Litvinenco, pe atunci ministru al Justiției, lui Iulian Rusu, care deținea funcția de director al Centrului Național Anticorupție (CNA), și lui Eugen Rurac, care exercita funcția de șef interimar al Direcției generale urmărire penală din cadrul CNA, că „le va porni dosare penale”, dacă aceștia ar fi continuat să „șantajeze judecători” cu „informații compromițătoare”.

Fiind întrebată în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4 dacă, în afară de pre-vetting și vetting, „mai există și alte motive pentru care s-a produs acest conflict” cu „actuala putere de la Chișinău”, având în vedere că la început „raportul a fost destul de ok”, Veronica Dragalin a spus că „poate public aceasta era percepția”.

„Chiar din a doua lună, în septembrie 2022, am intrat în conflict cu Sergiu Litvinenco, Iulian Rusu și Eugen Rurac. Ministrul Justiției și conducerea CNA. Pentru că eu nu eram de acord cu modalitatea în care aceste persoane făceau justiție în țară. Eu vin dintr-un sistem diferit, unde se respectă legea, unde lucrurile se fac deschis, transparent, și nu prin fel de fel de metode tenebre. (…) Eu cu aceste trei persoane am vorbit personal direct, aparte, și le-am spus că nu voi participa în ceea ce faceți voi, iar dacă știu că continuați metodele despre care am aflat, am să vă pornesc dosare penale.

Este vorba că eu consider că CNA a obținut multă informație compromițătoare despre procurori și judecători, anume pentru că CNA a pregătit fel de fel de note informative pentru procedura de pre-vetting și pentru confirmarea în funcție a celor 40 de judecători. Ei aveau informație cât de cât compromițătoare, iar această informație se folosea ca să fie șantajați judecătorii să acționeze într-un anumit mod. Eu așa informație aveam de la bun început și anume la asta mă refeream, că nu așa se face justiție, nu așa poți obține decizii corecte și legale”, a afirmat Veronica Dragalin.

Fosta șefă a PA nu a explicat de ce nu a sesizat atunci organele de drept în privința celor declarate.

Litvinenco și Rusu nu au răspuns la apelurile ZdG pentru a comenta acuzațiile, iar Eugen Rurac a refuzat să ofere o reacție.

Fostul șef al CNA a scris pe rețelele de socializare că „fazele de lună plină amplifică stările emoționale și psiho-emoționale negative”.

Acum câteva zile, Veronica Dragalin a venit cu alte acuzații. Într-un email trimis judecătoarei Mariana Ursachi (Pitic), aceasta a relatat că ar fi primit mesaje pe Signal de la membrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Ion Guzun pe care le-a interpretat „ca o încurajare a procuraturii de a iniția o cauză penală pe presupuse hotărâri ilegale emise de judecătorii Curții Supreme de Justiție referitor la deciziile din 1 august 2023″.

La fel, în acel email, Dragalin a scris că „pe parcursul anului 2024, am fost abordată de prim-ministrul Dorin Recean și de președinta Maia Sandu referitor la procedura vetting în privința procurorilor din PA, ambii solicitând lista procurorilor pe care îi consider integri și care, din punctul meu de vedere, ar trebui să promoveze vettingul”.

„Consider că există un risc considerabil că Dvs. ați avut și veți continua să aveți consecințe negative profesionale, ca rezultat la presiuni politice, inclusiv în procedura disciplinară pendinte la CSM referitor la deciziile din 01 august 2023, contestația pendinte la CSJ referitor la decizia de nepromovarea procedurii vetting și altele.

Trimit această scrisoare pentru a elucida unele circumstanțe care ar putea afecta drepturile Dvs. fundamentale consacrate în Constituția Republicii Moldova și Convenția Europeană pentru Drepturile Omului”, îi explicase Dragalin lui Ursachi la finalul scrisorii datate cu 5 aprilie 2025, după demisia șefei PA.

Emailul a fost prezentat și ulterior publicat de avocata Cristina Ciubotaru, în cadrul ședinței CSM din 8 aprilie, în timpul examinării contestației depuse de inspectorul-judecător, Victor Pruteanu, împotriva hotărârii Colegiului disciplinar din 19 aprilie 2024, emisă în privința acțiunilor judecătorilor Mariana Ursachi (Pitic), Tamara Chișca-Doneva (în demisie) și Ion Guzun (în demisie) de la Curtea Supremă de Justiție.