Principală  —  IMPORTANTE   —   Două milioane de euro, pentru…

Două milioane de euro, pentru reformarea pieții muncii din R. Moldova. Alocă Uniunea Europeană

Uniunea Europeană a alocat două milioane de euro pentru reformarea instituțiilor-cheie, care reglementează piața muncii din R. Moldova. În acest sens, astăzi, 11 aprilie, a fost lansat proiectul „Suportul UE pentru o piață a muncii mai incluzivă în Republica Moldova”, implementat de Organizația Internațională a Muncii (OIM).

Prezent la eveniment, Comisarul European pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat că unul din obiectivele Proiectului este creșterea performanțelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS) și ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) în ceea ce privește prevenirea și combaterea excluziunii de pe piața muncii.

Întrucât Moldova se pregătește să adere la UE, aceasta este o oportunitate considerabilă de a stimula piața muncii și sistemele de protecție socială. În cele din urmă, sursa de bunăstare a Republicii Moldova este reprezentată de oamenii săi: prin investiții în competențele acestora, prin crearea de locuri de muncă de calitate și prin combaterea sărăciei și a excluziunii sociale, se obține un câștig reciproc: pentru incluziunea socială și pentru economie. Sunt mândru să lansez astăzi noul proiect UE-OIM împreună cu DG Houngbo al OIM, pentru a îmbunătăți perspectivele de angajare și a transforma Moldova într-o țară mai incluzivă și mai prosperă, înainte de aderarea la UE”. a declarat oficialul.

Organizația Internațională a Muncii va oferi sprijinul necesar, în materie de advocacy, asistență tehnică, metodologii și instrumente relevante pentru a se asigura că capacitățile ANOFM și ISM sunt îmbunătățite în concordanță cu evaluările instituționale, precum și cu standardele internaționale de muncă și cu ghidurile relevante privind politicile OIM.

Am venit pentru a doua oară în Moldova pentru a reafirma constituenților noștri tripartiți că OIM este ferm angajată să colaboreze cu ei pentru a îmbunătăți accesul la oportunități de angajare mai multe și mai bune, construind o piață a muncii incluzivă și echitabilă. Aș dori să mulțumesc Comisiei Europene pentru suportul acordat în obiectivul nostru comun de a promova munca în condiții decente în Moldova”, a declarat Directorul General al OIM, Gilbert F. Houngbo.

După reforma ISM, am lansat o campanie de efectuare a vizitelor inopinate pentru detectarea muncii nedeclarate. În câteva luni doar, ISM a identificat peste 365 de cazuri de muncă nedeclarată și a legalizat peste 80 % din cazuri, față de o medie de 40 de cazuri într-o perioadă similară din ultimii 5 ani. În 2023, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a încadrat în muncă peste 11.000 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă și a oferit consiliere profesională la peste 16.000 de persoane, majoritatea elevi și studenți. Aș vrea să le mulțumesc partenerilor noștri de dezvoltare de la Comisia Europeană și de Organizația Internațională a Muncii, cu sprijinul cărora am demarat aceste reforme și continuăm să le implementăm și să obținem progrese vizibile pentru cetățenii noștri”, a declarat Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Proiectul își va concentra intervențiile pe îmbunătățirea cadrului legal, politicilor și capacităților pentru un acces sporit la piața muncii și condiții de muncă mai bune în Moldova. De asemenea, implementatorii vor acorda sprijin pentru a racorda legislația națională cu privire la forța de muncă în conformitate cu acquis-ul comunitar al UE și standardele internaționale ale OIM.