Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Urmașii angajaților medicali decedați…

DOC Urmașii angajaților medicali decedați în lupta cu COVID-19 vor primi indemnizație. Membrii familiei care pot beneficia

Urmașii angajaților medicali decedați în lupta cu COVID-19 vor primi indemnizație. Dreptul la indemnizație se acordă soțului supraviețuitor, copiilor până la vârsta de 18 ani sau unuia dintre părinți, cu anumite condiții. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat miercuri, 26 august, de cabinetul de miniștri.

Indemnizația în cazul decesului personalului medical ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19 se acordă urmașilor, dacă decesul întreținătorului a survenit ca urmare a infectării în cadrul desfășurării nemijlocite a activității medicale în lupta cu COVID-19.

Potrivit proiectului, cererea pentru stabilirea indemnizației se depune de către persoana care a obținut dreptul la indemnizație sau tutorele (curatorul) acesteia, cu prezentarea documentelor confirmative la casa teritorială de asigurări sociale, unde se înregistrează în mod obligatoriu.

Dreptul la indemnizație se acordă:

  • soțului supraviețuitor, pentru o perioadă de 5 ani de la data decesului întreținătorului;
  • copiilor până la vârsta de 18 ani sau, dacă își continuă studiile în instituții de învățământ de zi (secundar, mediu de specialitate și superior), până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani;
  • unuia dintre părinți, în cazul în care nu sunt urmași specificați la subpct. 1) și 2).

Indemnizația se stabilește de la data decesului, dacă cererea și actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile de la această dată. În cazul în care cererea și actele necesare au fost depuse după expirarea acestui termen, indemnizația se acordă de la data prezentării ultimului act necesar.

În cazul deceselor survenite în perioada de la data de 7 martie 2020 până la data intrării în vigoare a Legii nr. 127/2020 privind acordarea indemnizației urmașilor personalului medical decedat ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19, indemnizațiile se stabilesc de la datadecesului, cu condiția depunerii cererii pentru stabilire în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii.

Pentru stabilirea indemnizației se ia în calcul venitul lunar realizat și declarat la toate unitățile în care întreținătorul decedat a desfășurat activități ce se confirmă în baza informației din Registrul de stat al evidenței individuale în sistemul public de asigurări sociale.

Cuantumul lunar al indemnizației se calculează diferențiat, în funcție de categoria beneficiarului, după cum urmează:

  • pentru soțul supraviețuitor – în mărime de 50% din baza de calcul;
  • în cazul copiilor – în mărime de 75% din baza de calcul pentru fiecare urmaș;
  • în cazul părinților – în mărime de 50% din baza de calcul.

Personalul medical care participă nemijlocit la acțiuni medicale împotriva COVID-19 se consideră medici, asistenți medicali, felceri, farmaciști, medici laboranți și felceri laboranți, infirmieri și conducătorii auto din asistența medicală prespitalicească.

Proiectul integral aprobat de Guvern: