Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Cu dovada vaccinării sau…

DOC Cu dovada vaccinării sau rezultat negativ la testul COVID. Guvernul de la București anunță condițiile în care cetățenii R. Moldova pot călători în România, începând cu 1 iunie

Guvernul de la București a stabilit joi, 27 mai, noile măsuri referitoare la regimul de călătorie în România pentru cetățenii străini, inclusiv cetățenii R. Moldova, care vor intra în vigoare de la 1 iunie curent.

Începând de marți, 1 iunie, cetățenii R. Moldova vor putea călători în România în baza unui un act confirmativ de administrare a vaccinului împotriva COVID-19 sau rezultatul negativ al testării COVID-19. Anunțul a fost făcut de către prim-ministrul României, Florin Cîțu.

Tot joi, 27 mai, România a inclus, în continuare, R. Moldova în „zona verde”. Cetățenii care intră în România din țările din zona verde nu sunt obligați să stea 14 zile în carantină.

Potrivit articolului 15 din Hotărârea nr. 32 din 27.05.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a României, începând cu 1 iunie, se propune eliminarea interdicțiilor de intrare în România a cetățenilor străini și apatrizi, prevăzute la art. 2 alin. (1) pct. 7 și art. 2 alin. (5) din anexa nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 531 din 10 mai 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 mai 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat de Executivul de la București.

S-a creat cadrul legal pentru intrarea pe teritoriul României a cetăţenilor străini şi apatrizi în scop turistic, de la 1 iunie. Prin hotărârea CNSU au fost introduse noi excepţii de la măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din zonele de risc epidemiologic astfel: persoanele trecute prin boală şi aflate între a 14-a şi a 90-a zi de la data confirmării, copiii cu vârstă mai mică sau egală cu trei ani fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, copiii cu vârsta mai mare de 3 ani şi mai mică de 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, persoanele care rămân pe teritoriul naţional pentru o perioadă mai mică de trei zile şi prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2”, a declarat premierul României, Florin Cîțu.

Totodată, autoritățile române au publicat noua listă a țărilor cu risc epidemiologic, pe coduri – verde, galben și roșu. Persoanele care au trecut prin infecția cu COVID-19 sunt scutite de carantină, dacă vin din zona galbenă sau roșie. Sunt scutiți de carantină cei care stau mai puțin de trei zile pe teritoriul României.

Potrivit CNSU, persoanele care sosesc în România din țările cu risc epidemiologic ridicat, regiuni sau teritorii incluse în așa-numita „zonă galbenă” trebuie să stea în carantină pentru 14 zile.

Responsabilii din cadrul Ambasadei R. Moldova în Republica Bulgaria au emis joi, 27 mai, un comunicat de presă prin care anunță condițiile de călătorie a cetățenilor R. Moldova în Bulgaria în contextul pandemiei de COVID-19. Potrivit informațiilor prezentate, la plecarea în Bulgaria, cetățenii R. Moldova trebuie să prezinte un document care atestă finalizarea schemei de vaccinare împotriva noului coronavirus sau rezultatul negativ al testării COVID-19.