Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Patru asociații agricole din…

DOC Patru asociații agricole din R. Moldova au trimis o adresare către premierul României, Ludovic Orban, pentru a cere sprijin privind situația creată în agricultură

Patru asociații agricole din R. Moldova – Federația Națională a Fermierilor, Uniunea Republicană ,,Uniagroprotect”, Federația Națională a Agricultorilor ,,FARM” și Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ,,Moldova Fruct” – au trimis prim-ministrului României, Ludovic Orban, o adresarea prin care solicită ajutor din partea Executivului de peste Prut în urma pagubelor cauzate de calamitățile naturale din acest an.

,,Cu mare regret, constatăm că Guvernul de la Chișinău continuă să aibă o abordare superficială, și chiar iresponsabilă, vizavi de situația care s-a creat în agricultură în contextul necesității stringente de a continua procesul de însămânțare de către fermieri a terenurilor agricole, dar cu o lipsă totală de mijloace financiare pentru procurarea celor necesare de sămănat”, se menționează în adresarea emisă părții române.

Adresarea emisă către Guvernul de peste Prut a fost semnat de către Valeriu Cosarciu – președinte ,,PNFM”, Valeriu Mironescu – președinte ,,UAP”, Igor Novac – președinte ,,FARM” și Vitalie Gorincioi – președinte ,,Moldova Fruct”, care face parte din componența Consiliului Economic pe lângă președintele Igor Dodon.

Guvernul a aprobat miercuri, 19 august, un proiect de hotărâre privind achitarea compensațiilor pentru agricultorii care au avut de suferit din cauza secete cu încă 100 de milioane de lei. Banii au fost alocați din Fondul de intervenție al Executivului pentru atenuarea consecințelor calamităților naturale din sistemul agrar.

Tot miercuri, membrii cabinetului de miniștri a simplificat procedura de acordare a compensațiilor bănești pentru agricultori. Executivul a exclus din lista documentelor obligatorii extrasele din Registrul bunurilor imobile și Registrul contractelor de arendă.

La 11 august curent, agricultorii au anunțat proteste, iar la 13 august aceștia s-au deplasat cu tehnica agricolă la Chișinău. Aceștia au cerut declararea Stării Excepționale în agricultură, scutirea de la plata impozitelor salariale pe venit și funciar, indenitifcarea resurselor finanicare pentru acoperirea cheltuielilor de procurare a materialului semincier, acoperirea pagubelor financiare suferite de către întreprinderile agricole în urma căderii masive a grindinii, dar și explicații publice de la ministrul Agriculturii privind inactivitatea sistemelor antigrindină.

După mai multe schimburi de replici între premier și unii agricultori, sâmbătă a avut o primă rundă de discuții cu Executivul la care s-au convenit mai multe măsuri ce țin de simplificarea procedurii de depunere a dosarelor pentru agenții economici care au înregistrat pierderi mai mari de 60 la sută și necesitatea prezentării extrasului din Registrul bunurilor imobile sau din Registrul contractelor de arendă. De asemenea, Guvernul le-a promis creșterea cu 500 de lei, până la 1500 de lei compensare pentru fiecare hectar de grâne afectat de secetă. Agricultorii s-au declarat nemulțumiți de această sumă și au cerut 3000 de lei.