Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Câți bani din buget…

DOC Câți bani din buget a cheltuit Președinția pentru conferința organizată de Dodon la vila prezidențială de la Condrița: Răspunsul instituției

Aproximativ 9 mii de lei au fost cheltuiți din buget pentru organizarea și desfășurarea conferinței de presă, din 24 iulie curent, la Reședința de la Condrița, unde au participat peste 40 de reprezentanți ai presei. Cel puțin această sumă ni s-a comunicat în răspunsul semnat de Nicolae Posturusu, secretar general al Aparatului președintelui, la solicitarea Ziarului de Gardă.

Întreg evenimentul a putut fi urmărit pe paginile oficiale ale președintelui pe Facebook, Odnoklassniki, Youtube și pe privesc.eu, iar în spatele acestora au fost circa 6 camere, o macara și o dronă pentru a asigura transmisiunea LIVE. Igor Dodon a fost întrebat cât a costat organizarea și desfășurarea acestui eveniment, a răspuns că nu știe exact, atât cât a fost încheiat un contract între Președinție și compania specializată în echipamente video. 

Șeful statului a dat asigurări presei, pe 24 iulie, că toate informațiile referitor la cheltuielile efectuate pentru eveniment vor fi făcute publice. Peste 2 zile, pe 27 iulie, ZdG a întrebat șefa serviciului de presă a Președinției unde și când putem accesa aceste date, însă, șefa Serviciului de Presă a președinției, Carmena Sterpu ne-a cerut să transmitem o solicitare în scris pentru a ne oferi un răspuns oficial.

Astfel, astăzi, 6 august, am primit răspuns la solicitarea ZdG expediată acum 10 zile. În răspunsul instituției prezidențiale se menționează că pentru prestarea serviciilor tehnice și de sonorizare necesare a fost contractat un agent economic privat, iar pentru deplasarea jurnaliștilor până la Constrița – Președinția a rezervat un microbuz.

„Pentru serviciile furnizate din bugetul instituției prezidențiale s-au cheltuit 8. 993 de lei”, se arată în răspunsul semnat de Nicolae Posturusu, secretar general al Aparatului președintelui.

Ziarul de Gardă a întrebat dacă prețul cadourilor pentru reprezentanții mass-media a fost inclus în contractul încheiat între instituția prezidențială și agentul economic privat, Președinția a comunicat că prețul cadourilor nu este inclus în suma indicată, „fiind că acestea au fost produse din sursele personale ale șefului statului”.

Banii cheltuiți din buget pentru conferința din 24 iulie de la Reședința de Stat

Agentul economic privat cu care a contractat instituția prezidențială este Pascaru Production. Am contactat administratorul casei de producție și echipamente video, Sergiu Pascaru, care ne-a spus că are dubii dacă se poate sau nu să vocifereze valoarea respectivului contract, dar ne-a precizat că „mai puțin” de 8 mii de lei.

Sergiu Pascaru: Eu pot să vă spun valoarea contractului, nu cred că este un mare secret, dar nu știu dacă am dreptul să vă spun o astfel de informație.

ZdG: Noi am solicitat această informație de la Președinție și astăzi în adresa noastră a venit răspunsul.

Sergiu Pascaru: Haideți, atunci, altfel. Eu pot doar să vă confirm. Eu nu știu cu ce risc.

ZdG: Nouă ni s-a comunicat că pentru serviciile prestate de compania dvs. de producție au fost cheltuiți peste 8 mii de lei.

Sergiu Pascaru: Mai puțin chiar. Recent le-am eliberat factura, însă deocamdată încă nu a recepționat-o nimeni. Banii ne-au fost transferați, noi le-am emis factura, dar reprezentanții Președinției încă nu au acceptat-o. Deja ține de contabilitatea lor.

ZdG: Ce servicii au fost prestate?

Sergiu Pascaru: Noi am filmat și sonorizat. Au fost 4 boxe, am instalat camere și am filmat tot evenimentul. Am transmis semnalul către privesc.eu și deja mai departe a fost multiplicat.

ZdG: Președinția a beneficiat de vreo reducere în acest sens?

Sergiu Pascaru: Nu cunosc dacă se poate să spun eu această informație. Nu vreau să creez probleme.

Președintele Igor Dodon a organizat o „ediție specială”, pe data de 24 iulie, a emisiunii sale de pe rețelele de socializare „Președintele răspunde” și a invitat reprezentanții mass-media la Reședința de la Condrița. Timp de aproximativ trei ore, la vila prezidențială, șeful statului a răspuns la întrebările celor peste 40 de de jurnaliști prezenți, evenimentul fiind transmis LIVE.

Ziarul de Gardă a scris mai multe detalii din culisele conferinței: Excursie în beci, cadouri pentru jurnaliști și răspunsuri „de-atâta”.