• DOC/ Averea și interesele lui Victor Plugaru, procurorul de caz în dosarul expulzării ilegale a profesorilor turci. În fiecare an primește peste 100 de mii de lei de la bunel și își schimbă mașinile

  DOC/ Averea și interesele lui Victor Plugaru, procurorul de caz în dosarul expulzării ilegale a profesorilor turci. În fiecare an primește peste 100 de mii de lei de la bunel și își schimbă mașinile
  vizualizări
  10 septembrie 2020 | 16:24

  Victor Plugaru este procurorul care a gestionat dosarul cu privire la expulzarea ilegală a profesorilor turci de la Liceul „Orizont”, inculpată fiind doar o singură persoană – fostul șef SIS, Vasile Botnari.

  Potrivit unor informații, deși inițial, acuzatorul de stat a solicitat pedeapsă cu închisoare pentru Vasile Botnari, ulterior Victor Plugaru nu a contestat sentința instanței de judecată ce prevedea doar achitarea unei amenzi în sumă de 88 de mii de lei, pe care ex-șeful SIS ar fi achitat-o deja.

  Procuratura Generală a anunțat joi, 10 septembrie, că după ce s-a aflat că fostul șef SIS, Vasile Botnari nu a fost condamnat la închisoare cu suspendare, așa cum dădea asigurări procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a fost deschisă o anchetă de serviciu pe numele procurorului de caz, Victor Plugaru.

  Victor Plugaru – procurorul de caz

  Victor Plugaru a fost procurorul care a avut rolul de a dovedi și a cere pedeapsă pentru cei care se fac vinovați de expulzarea ilegală a celor 7 profesori turci, acum 2 ani.

  Victor Plugaru a venit în organele procuraturii în anul 2008 și prin decret a fost numit în funcția de procuror în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău.

  În 2016, Plugaru, fiind procuror în Secţia exercitare şi conducere a urmăririi penale a Procuraturii mun.Chişinău, a primit calificativul „ATESTAT”, semnat de 7 membri ai Colegiului de calificare, iar peste o lună Consiliul Superior al Procurorilor a validat Hotărârea Colegiului de calificare privind rezultatele atestării ordinare a procurorului Plugaru Victor.

  În luna ianuarie 2018, CSP a luat hotărârea de a propune procurorului general, pe atunci fiind Eduard Harunjen, încurajarea procurorului Plugaru Victor, cu Insigna de piept „Eminent al Procuraturii” „pentru rezultatele activităţii desfășurate, indicatorii de performanţă calitativi şi cantitativi, obţinuţi pe parcursul anului 2017, calităţile profesionale şi morale ale unor procurori.

  Potrivit site-ului procuror.magistrat.md, pe numele procurorului Plugaru nu a fost inițiată nicio procedură disciplinară.

  Pe portalul Agenției Naționale de Integritate, se regăsesc doar trei declarații de avere și interese personale, 2017, 2018 și 2019 ale lui Victor Plugaru. În toate trei documente, anual, procurorul indică că primște donații substanțiale de la bunicul său, Sergiu Plugaru, și își schimbă automobilele.

  Averea procurorului Victor Plugaru – 2019

  Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul 2019, Victor Plugaru a câștigat un salariu anual de circa 245 de mii de lei din funcția de procuror. Anul trecut, acesta a primit o donație generoasă de la bunelul său, Sergiu Plugaru, în sumă de 120 de mii de lei.

  Alte 120 de mii de lei și 1.400 de EURO Victor Plugaru le-a obținut în urma vânzării a două automobile – Toyota RAV 4, și Mercedes C 200 procurat cu un an mai devreme.

  Procurorul este proprietarul a două apartamente, cu o suprafață de 66,4 m2 și 66 m2, și a unui garaj cu suprafața de 54,8 m.p., privatizat din anul 2017, valoarea totală a bunurilor fiind de peste jumătate de milion de lei.

  Anul 2019 a fost unul generos pentru familia Plugaru. Aceștia și-au adăugat la avere două autoturisme – un Audi Q5, în valoare de 360 de mii de lei, și un Mercedes E 200 în valoare de 466 de mii de lei.

  Victor Plugaru deține cotă-parte în capitalul social al societăților comerciale la SRL ”Moara din Florești”, cota de participare 0,0656% și la
  SRL ”Moara din Florești”, cota de participare 0,0576%.

  Familia Plugaru are cotractate 2 credite. Prima datorie, în sumă de 100 000 Lei, a fost contractată în anul 2018 și este scadentă în anul 2020. A doua – în sumă de 80 000 Lei, contractată în anul 2019 și este scadentă în anul 2022.

  Averea procurorului Victor Plugaru – 2018

  În declarația de avere și interese personale pentru anul 2018, Victor Plugaru a obținut un salariu anual mai mic din funcția de procuror față de 2019 – peste 193 de mii de lei.

  Și în 2018 Victor Plugaru a primit donație de la bunelul său, doar că mai puțin – 100 de mii de lei. Tot în acel an, procurorul a vândut 2 automobile, un AUDI A6 și un BMW 520D, valoare totală constituind 600 de mii de lei.

  Tot în 2018, Plugaru a devenit proprietarul unui Mercedes C 200 pe care l-a cumpărat cu peste 371 de mii de lei.

  Averea procurorului Victor Plugaru – 2017

  În 2017, pe lângă salariul anual de 222 de mii de lei, Victor Plugaru indică că a agonisit 15.000 de lei în urma vânzării unui automobil AUDI A6, iar soția procurorului – aproximativ 12 mii de euro, pe care i-a adus în familie după ce și și-a vândul mașina.

  Cea mare mare donație de partea bunelului lui Victor Plugaru a fost în 2017 – 150 de mii de lei. În ultimii trei, bunicul procurorului a reușit astfel să-i doneze nepotului nu mai puțin de 370 de mii de lei. Tot în acel an, procurorul și-a cumpărat cu 10 mii de euro un automobil Audi A6, fabricat în 2012.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Mai mulți politicieni s-au întâlnit cu Plahotniuc în Istanbul; Fostul lider PDM își ține banii în Emirate Arabe Unite și vrea să obțină azil acolo – JurnalTV

  Mai mulți politicieni de la Chișinău s-ar fi întâlnit cu fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, la Istanbul, Turcia, acolo unde, potrivit autorităților, se află acum fostul democrat. Informațiile au fost fur…
  Mai mulți politicieni s-au întâlnit cu Plahotniuc în Istanbul; Fostul lider PDM își ține banii în Emirate Arabe Unite și vrea să obțină azil acolo – JurnalTV

  Ce spune Dodon despre extrădarea lui Plahotniuc din Turcia

  Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a declarat că procurorii de la Chișinău cunoșteau despre faptul că la începutul lunii septembrie, fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, s-a aflat câteva zile în România,…
  Ce spune Dodon despre extrădarea lui Plahotniuc din Turcia

  Ucraina: Poliţia anchetează moartea unei angajate a ambasadei SUA

  Poliţia ucraineană a anunţat miercuri că o angajată a ambasadei SUA în Ucraina a murit după un atac la Kiev şi că se află în căutarea unui bărbat suspect în acest caz, relatează Reuters, citat de Agerpres. „Fem…
  Ucraina: Poliţia anchetează moartea unei angajate a ambasadei SUA

  Dodon, despre acțiunea MAI privind evacuarea automobilelor parcate neregulamentar pe străzile capitalei: „Ideea este un pic negândită…”

  „Ideea este bună, dar un pic… negândită”. Asta spune președintele R. Moldova, Igor Dodon, despre acțiunea inițiată de către responsabilii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) cu privire la eva…
  Dodon, despre acțiunea MAI privind evacuarea automobilelor parcate neregulamentar pe străzile capitalei: „Ideea este un pic negândită…”

  Citiți joi în ZdG

  În ediția de joi a Ziarului de Gardă citiți un articol despre culisele și legăturile din afacerea evacuării forțate a automobilelor din capitală. Familia care gestionează firma care a câștigat licitația organiz…
  Citiți joi în ZdG

  FOTO/ Imagini de poveste în munții Bucegi: Vârful Omu a fost acoperit de zăpadă

  Imagini de poveste în munții Bucegi din România. Vârful Omu, cel mai înalt punct din Masivul Bucegi și al șaselea cel mai înalt vârf din Munții Carpați, a fost acoperit de un strat gros de zăpadă. Temperatura a…
  FOTO/ Imagini de poveste în munții Bucegi: Vârful Omu a fost acoperit de zăpadă