Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Discriminarea și drepturile omului în…

Discriminarea și drepturile omului în Armata Națională: Ce spune ministrul Apărării?

Ministrul Apărării recunoaște existența mai multor probleme legate de respectarea drepturilor omului și de combaterea discriminării. Comandanții unităților din toate garnizoanele au fost convocați, pe 4 februarie, la raport privind respectarea disciplinei militare în cadrul Armatei Naționale.

Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării, s-a referit la importanța monitărizării respectării obligațiunilor de serviciu, regulamentelor militare, dar şi a modului în care sunt raportate şi investigate cazurile de încălcare a disciplinei în rândul militarilor în termen și prin contract.

„În ultimele luni am efectuat vizite inopinate în toate unitățile militare și în unele Centre militar-teritoriale, unde am depistat mai multe probleme. Am discutat cu soldații, sergenții și ofițerii, dar și cu angajații civili. Am examinat condiţiile de trai, nivelul de asigurare medicală și cu echipament, dar şi nivelul de implicare a comandanților de diferit nivel în prevenirea și combaterea relațiilor neregulamentare și menținerea disciplinei militare. În acest sens, am dispus intensificarea măsurilor instructive-educative la capitolul respectării drepturilor omului și combaterii discriminării cu militarii în termen și prin contract, iar pentru o mai mare transparenţă și rezultate mai eficiente, am decis ca la aceste activități să fie implicați inclusiv specialiști din cadrul societății civile. În unele unități din garnizoanele Bălți, Cahul și Chișinău, astfel de ședințe au avut loc deja. Acestea vor continua pe parcursul anului cu participarea întregului efectiv al Armatei Naționale. Totodată, comisii speciale din cadrul Inspectoratului Militar vor verifica în mod regulat și minuțios starea lucrurilor în unități, iar cei vinovați de neregulile depistate vor fi sancționați dur. Nu voi tolera niciun caz de abatere de la disciplină în Armata Națională”, a declarat ministrul Apărării în fața comandanților de unități.

Militarii în termen și prin contract participă, în perioada ianuarie – mai, 2022, la şedinţe de instruire și informative, în cadrul cărora sunt abordate subiecte legate de respectarea drepturilor omului și combaterea discriminării.

Printre subiectele abordate se regăsesc: „Egalitate de șanse. Cadrul normativ aplicabil”, „Aplicarea unui tratament egal tuturor persoanelor din cadrul Armatei Naționale – principiul pe care se bazează profesionalismul comandantului”; „Drepturile civile și politice ale militarilor”, „Drepturile sociale, economice şi culturale ale militarilor” (asistenţa și protecţie socială, protecţia familiei și copilului, protecţia persoanelor cu dezabilități, la învăţătură, ocrotirea sănătăţii); „Violența — încălcare a dreptului omului”, „Relațiile interpersonale fără intimidări, hărțuiri – factor important în consolidarea colectivelor militare”.

Acțiunile au loc după ce în cadrul Armatei Naționale s-au produs mai multe incidente, inclusiv tragice. Cel mai recent caz este al unui tânăr militar care ar fi fost supus hărțuirii în ultimele șase luni, după ce s-a aflat că este de orientare homosexuală.