Principală  —  IMPORTANTE   —   Detalii de la Procuratura Anticorupție…

Detalii de la Procuratura Anticorupție cu referire la evoluția examinării cauzei în privința Marinei Tauber și a Partidului Politic Șor

Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat că vineri, 26 ianuarie, a fost finalizată ședința preliminară pe cauza Marinei Tauber, învinuită de falsificarea raportului privind gestiunea financiară a fostului Partid Politic Șor, condus de fostul deputat fugar Ilan Șor, și acceptarea finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat.

Potrivit PA, următoarea ședință a fost fixată pentru data de 30 ianuarie 2024, ora 10:00, pentru următoarea etapă a procesului – cercetarea probelor.

La 19 iunie 2023, a fost trimisă în judecată, cauza penală în privința Marinei Tauber și a persoanei juridice, partidului politic ,,Șor”, declarat neconstinuțional, învinuiți pe patru capete de acuzare pentru falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat.

Prima ședință de judecată a avut loc la 29 iunie 2023, în cadrul căreia a fost examinat demersul procurorului privind prelungirea măsurii preventive, arestul la domiciliu. În rezultatul examinării demersului, judecătorul din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a admis demersul parțial, dispunând prelungirea arestului la domiciliu, cu 20 de zile, în privința inculpatei. 

La 17 iulie 2023, a avut loc o altă ședință de judecată în care a fost examinat demersul procurorului de prelungire a arestului la domiciliu pe un termen de 30 zile în privința inculpatei Marina Tauber, însă judecătorul din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a respins demersul procurorului și a dispus înlocuirea măsurii cu liberarea provizorie sub control judiciar pe un termen de 60 zile.

La ședința din 17 iulie 2023, la cererea părții apărării, instanța a acordat timp acestora să facă cunoștință cu materialele cauzei și să se pregătească de ședința preliminară. Ulterior, mai multe ședințe pe acest caz au fost amânate.

Procuratura Anticorupție a informat că la ședința de judecată în cauza penală „Finanțarea ilegală a Partidului Politic Șor”, din 8 noiembrie, au fost fixate 23 ședințe de judecată până în luna februarie 2024.

„Acuzatorii de stat au înaintat un demers solicitând fixarea a unui număr de cel puțin 30 de ședințe la un interval mic de timp, în scopul respectării principiului examinării cauzei într-un termen rezonabil, având în vedere prevederile art. 20 și 345 alin. (1) din Codul de procedură penală, care stipulează că în cazurile de corupție sau conexe corupției, examinarea cauzei se efectuează cu celeritate. Totodată, partea apărării a solicitat amânarea ședinței de judecată, iar instanța a respins solicitarea părții apărării și a fixat 23 ședințe de judecată”, se arată într-un comunicat al PA.