Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Deputata „ȘOR” Marina Tauber rămâne…

Deputata „ȘOR” Marina Tauber rămâne în arest la domiciliu pentru încă 20 de zile. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis parțial cererea procurorilor de prelungire a măsurii preventive

Captură de ecran

Deputata și vicepreședinta partidului „ȘOR”, Marina Tauber, vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat” și falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii, rămâne în acest la domiciliu pentru încă 20 de zile.

În acest sens, miercuri, 28 septembrie, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a decis acceptarea parțială a solicitării procurorilor de prelungire a măsurii preventive de arest la domiciliu aplicat deputatei Tauber.

Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de procurorul general interimar, Dumitru Robu, care a menționat că acuzatorii au cerut prelungirea cu 30 de zile a arestului la domiciliu în privința Marinei Tauber, iar „procurorul va depune recurs”.

„Mâine, fac 70 de zile de când am fost arestată. Am stat, în total, 54 zile în închisoare. În toată această perioadă, ceea ce am trăit nu poate fi numit altfel decât un atac asupra vieții mele și asupra securității mele. Eu, Ilan Șor, Partidul „ȘOR”, nu am ieșit niciodată din cadrul legal. Este un dosar politic sută la sută”, a declarat deputata după ședința de judecată.

Președinta fracțiunii parlamentare „ȘOR”  a fost plasată în arest la domiciliu în data de 14 septembrie. Atunci magistrații Curții de Apel au decis acceptarea cererilor avocaților deputatei și au dispus transferarea Marinei Tauber din arest preventiv în Penitenciarul nr. 13 în arest la domiciliu.

Colegiul Penal al Curții de Apel Chișinău a admis demersul comun al avocaților și a casat încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, din 7 septembrie 2022. Magistrații au pronunțat o nouă hotărâre prin care au admis parțial demersul procurorului și au dispus prelungirea în privința Marinei Tauber a măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu pe un termen de 20 de zile.

„Interzicerea de a ieși din locuință, limitarea convorbirilor telefonice, recepționării și expedierii trimiterilor poștale și utilizarea altor mijloace de comunicare. Interzicerea comunicării cu persoane implicate în prezenta cauză penală și primirea lor la locuința sa (…) Termenul măsurii preventive arestarea la domiciliu a se calcula din 14 septembrie 2022, ora 14:30, cu includerea duratei restului preventiv din 9 septembrie 2022 până la 14 septembrie”, potrivit deciziei judecătorilor Curții de Apel.

După ce magistrații și-au anunțat decizia, deputata a spus că perioada în care a fost în arest la Penitenciarul nr.13 a fost atât de „complicată” încât ar putea să scrie o carte. Totodată, aceasta a îndemnat cetățenii, din nou, să iasă la proteste împotriva actualei guvernări.

„Este o decizie parțial îmbucurătoare. Eu aștept ca să pot în cel mai scurt timp să revin la lucru în Parlament, pentru că se începe o sesiune parlamentară nouă. Desigur că arestul la domiciliu este o măsură mai bună decât să stai în închisoare (…). Desigur că au fost complicate aceste 54 de zile… Astăzi a avut loc prima noastră victorie (…)”, a declarat Tauber.

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis miercuri, 7 septembrie, demersul acuzatorilor anticorupție și au prelungit cu încă 20 de zile arestul preventiv.

În iulie 2022, procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), au efectuat mai multe percheziții în cadrul cauzei penale privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „ȘOR”. Atunci, CNA anunța că în primul semestru al anului curent, Partidul Politic „ȘOR” ar fi efectuat plăți în sumă de 600 000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228 000 de lei.

Potrivit probelor administrate pe dosar, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei „grupări criminale”, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. Conform CNA, banii „grupului criminal” ajungeau în R. Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco.

Tot în iulie, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a înaintat Parlamentului două cereri de ridicare a imunității în privința deputatei Marina Tauber, vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării Partidului Politic „ȘOR” din partea unui grup criminal organizat”. Tauber a rămas fără imunitate parlamentară joi, 21 iulie.

Tauber a calificat ridicarea imunității parlamentare drept o „decizie politică care deja a fost luată”. Vicepreședinta formațiunii s-a declarat nevinovată și a spus că nu se teme de nimic, „nici de rețineri și nici de percheziții”.

Pe 23 iulie curent, Marina Tauber a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13 din Capitală. Pe 16 august, magistrații au prelungit cu încă 20 de zile mandatul de arestare în penitenciarul nr. 13 pe numele deputatei Marina Tauber.