Principală  —  IMPORTANTE   —   Decizia Curții Constutuționale care a…

Decizia Curții Constutuționale care a declarat neconstituțional un articol al Codului Contravențional nu înseamnă că amenzile au fost anulate. Ce mai prevede hotărârea

Decizia de a declara neconstituționale prevederile articolului 76 prim din Codul Contravențional în baza căruia poliția avea dreptul să amendeze pe cei care nu respectau deciziile autorităților a stârnit mai multe comentarii și discuții. Mai multă lume s-a întrebat ce se întâmplă cu amenzile care au fost deja date sau cu cele care au fost contestate.

Potrivit deciziei Curții, declararea acestui articol drept neconstituțional nu înseamnă că cei care încalcă deciziile Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică nu vor mai fi amendați. Dimpotrivă, doar că de această dată, până Parlamentul va modifica articolul declarat neconstituțional, se vor aplica prevederile articolului 34 din Codul Contravențional care prevăd o limită de la 1 la 500 de unități convenționale, adică o amendă de maxim 25000 de lei. De acum încolo, polițiștii nu vor fi obligați să dea amenzi de minim 22 500 de lei în baza acestui articol care a fost declarat neconstituțional, cum s-a întâmplat în mai multe cazuri, dar vor avea la discreție o marjă de la 50 de lei la 25 de mii de lei, în funcție de gravitatea încălcării.

În ceea ce privește amenzile care au fost deja date, președinta Curții Constituționale spune că ele vor fi examinate în conformitate cu legislația în vigoare.

„Efectele hotărârii de astăzi sunt pentru viitor sau asupra raporturilor pendinte (cauzelor) aflate pe rolul instanțelor de judecată”, a precizat președinta Curții, Domnica Manole pentru Ziarul de Gardă.

Cu alte cuvinte, deciziile în aceste cauze vor trebui luate în baza deciziei de astăzi a Curții Constituționale. Dacă amenda a fost contestată, instanța urmează să examineze demersurile în baza noilor circumstanțe. În funcție de gravitatea abaterii constatate, judecătorul va emite o decizie care poate prevedea o amendă de la 50 la 25000 de lei.

Nu este clar ce se va întâmpla cu amenzile deja achitate. Decizia de astăzi se referă doar la cazurile viitoare. Pe de altă parte, practicile curente din jurisprudență prevăd calea revizuirii oricărei sancțiuni prevăzute de art.475 din Codul Contravențional, care se aplică pentru orice fel de amendă. În acest caz, potrivit legii, trebuie respectate condițiile prevăzute de acest articol în fiecare caz concret.

Important de reamintit că decizia de astăzi se referă doar la sancțiunile posibile pentru persoanele fizice. La cele juridice, orice nerespectare a măsurilor de profilaxie, prevenire şi/sau combatere a bolilor epidemice, dacă acest fapt a pus în pericol sănătatea publică, se va sancționa în continuare cu amenzi de până la 1500 de unități convenționale sau 75 de mii de lei.

Amintim că din 12 martie şi până la 26 mai, poliţia a sancţionat mai mulţi transportatori, oameni de afaceri şi cetăţeni de rând care au încălcat regimul de carantină stabilit în urma pandemiei de coronavirus. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne(MAI), până la 26 mai, au fost documentate în total 2192 de contravenții, iar suma amenzilor aplicate este de aproximativ 43 de milioane de lei. 

  • 2 089 de amenzi au fost aplicate persoanelor fizice care nu au respectat regimul de carantină sau de autoizolare.
  • 71 de agenți economici vor trebui să achite amenzi pentru că nu şi-au sistat activitatea în perioada stării de urgenţă, deşi erau obligaţi prin lege.
  • 32 de transportatori de pasageri.
  • 26 de preoți au fost amendați pentru că au oficiat slujbe în interiorul bisericilor, întrucât acest lucru este interzis.

La 12 martie Parlamentul a aprobat modificări la Codul contravențional și cel penal cu privire la înăsprirea pedepselor în cazul nerespectării măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice aprobând acest articol 71 prim declarat astăzi neconstituțional.