Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   „Dacă se întâmplă ceva cu…

„Dacă se întâmplă ceva cu generatorul și nu avem nici o rezervă, spitalul are de suferit”: sistemul medical în timpul penelor de curent

Din noiembrie, din cauza atacurilor aeriene rusești asupra instalațiilor critice de infrastructură, regiuni întregi, întreprinderi și instituții medicale au rămas fără curent electric. Medicii au fost nevoiți să efectueze operații sub lumina lanternelor de la telefoanele mobile, să primească nașteri în întuneric și să facă transplant de rinichi folosindu-se de surse alternative de curent electric și generatoare. Cum a supraviețuit sistemul medical ucrainean în timpul penelor de curent într-un material de hromadske.

„Maternitatea din Mariupol este singura mea asociere cu nașterea pe timp de război”

Elena urma să nască pe 29 noiembrie. Pe 24 noiembrie a simțit dureri abdominale și a mers la maternitate. Cu o zi mai devreme, Rusia efectuaseră un atac masiv cu rachete.

Trecerea de pe malul stâng pe cel drept (în Kiev) a fost foarte lungă. Semafoarele nu funcționau, era întuneric peste tot. Ne temeam să nu întârziem, deoarece aveam contraindicații pentru naștere naturală, trebuia să fiu operată, ne grăbeam”, își amintește Elena.

Elena și soțul ei au ajuns la maternitate la ora 17:00. Medicii au reușit s-o opereze abia la ora 22:00 din cauza alarmelor și a problemelor cu curentul electric. Cu toate acestea, Elena a fost mult mai îngrijorată în zilele următoare. Copilul s-a născut cu pneumonie și a trebuit să rămână în secția de terapie intensivă pentru câteva zile.

Ne făceam griji ca nu cumva să dispară curentul. Au fost zilele când alarmele sunau întruna. Toate femeile aflate în travaliu au fost coborâte în subsol cu copiii lor, dar nouă ne-au spus că vom merge doar dacă atacurile vor fi undeva aproape, deoarece copilul nu putea fi deconectat de la aparate. A fost groaznic: auzeam totul, dar nu ne puteam ascunde cu copilul, așa că trebuia doar să stai și să aștepți”, spune Elena.

Femeia a rămas în spital încă două săptămâni. Apoi, împreună cu copilul a fost transferată la Spitalul național specializat pentru copii „Ohmatdet”. Acolo, în timpul alarmelor, a trebuit să stea în subsol cu copilul în brațe.

Într-o zi am alergat în subsol cu bebelușul în brațe sub bubuitul exploziilor. Toată sarcina a decurs în perioada războiului, așa că eram pregătită mental pentru orice. A devenit mai înfricoșător după situația din Mariupol – a fost singura mea asociere cu nașterea în timpul războiului”, spune Elena.

Pandemia ca pregătire

În ciuda bombardamentelor masive și a întreruperilor de curent, sistemul medical din Ucraina a supraviețuit și continuă să depășească provocările, a declarat Dr. Jarno Habicht, șeful Biroului OMS din Ucraina.

Suntem pe la mijloc, pentru că iarna continuă, cași atacurile asupra infrastructurii critice. Dar sunt recunoscător medicilor, asistentelor și electricienilor care repară sistemul. Ne descurcăm mai bine decât s-a crezut”, a declarat Jarno Habicht pentru hromadske.

Pandemia, care a început în 2020, a pregătit sistemul medical ucrainean pentru astfel de situații. Acum, spun cei de la Ministerul Sănătății, fiecare instituție trebuie să aibă o sursă alternativă de energie.

Începând cu anul 2020, am obligat spitalele să aibă astfel de surse – fie generatoare, fie alte dispozitive care, în caz de situații de urgență cu lumina, să ajute instituția să funcționeze normal. În general, spitalele au cumpărat generatoare pentru consum propriu, a fost una din condițiile contractului cu Serviciul Național de Sănătate al Ucrainei. Când ne-am confruntat cu întreruperi de curent după atacuri masive după care n-a fost lumină timp de 12-24 de ore, am înțeles că spitalele au nevoie de întăriri – generatoare suplimentare care să le permită să lucreze mai mult timp, indiferent dacă rețeaua electrică a fost reparată sau nu”, spune Alexandra Mașkevici, Directorul General al Direcției Servicii Medicale a Ministerului Sănătății din Ucraina.

În timpul întreruperilor planificate, instituțiile medicale nu sunt deconectate de la rețeaua electrică. Spitalele sunt conectate la linii separate, fiind obiecte ale infrastructurii critice. Cu toate acestea, atunci când sunt atacuri masive cu rachete și întreaga rețea electrică a regiunii sau a orașului se defectează, spitalele la fel rămân fără curent electric.

Pentru astfel de situații spitalele dispun de generatoare. La momentul actual în instituțiile medicale lucrează peste 3 mii de generatoare, iar Ministerul continuă să negocieze achiziționarea și furnizarea de generatoare suplimentare către spitale. De asemenea, am făcut recomandări ca fiecare instituție medicală să aibă o rezervă de combustibil pentru a alimenta aceste generatoare, și, în acest fel, pacienții nu simt nicio schimbare. Dacă au nevoie de ajutor medical, îl vor primi”, spune Alexandra Mașkevici.

Elena cu fiul Timofei/ hromadske

„Generatorul este ca un copil mic care trebuie monitorizat pentru a nu se îmbolnăvi”

Spitalul raional din Irpen a primit generatoare de la OMS imediat după ocuparea orașului. Combustibilul pentru generatoare este cumpărat cu banii din bugetul local. Acum fiecare unitate are generatoare. În policlinică sunt chiar mai multe. Unul este principal, mai puternic, celălalt este de rezervă.

„Seara în policlinică nu este aproape nimeni, așa că folosim un generator mai slab și economisim resurse. Cu ajutorul sistemului de monitorizare pe ecran pot vedea ce generator este pornit, la ce oră și ce consum de combustibil are”, spune Anton Dovgopolov, directorul Spitalului din Irpen.

Cu toate acestea, generatoarele se defectează, deoarece nu sunt proiectate pentru funcționare neîntreruptă. După una dintre întreruperile de curent, generatorul din spital a ars. Dar acest fapt nu a perturbat funcționarea echipamentului, deoarece a fost conectat cel de rezervă.

„Nu atât de mult ne înspăimântă întreruperile, dar aceste nuanțe legate de sursele alternative de alimentare cu curent electric. Este ca un copil mic care trebuie monitorizat, pentru a nu se îmbolnăvi. Dacă se îmbolnăvește, întreaga familie suferă. Dacă se întâmplă ceva cu generatorul și nu există o alternativă, atunci întreaga unitate medicală suferă”, subliniază medicul.

Cei din spital se tem cel mai mult nu de întreruperile de curent, ci de bombardamente: „Nu avem adăposturi necesare și este imposibil să le dotăm din rezervele bugetului local și din banii noștri”.

Au trecut trei luni de când Elena a născut. Fiul ei Timofei acum este sănătos și se simte bine. Elena se bucură că fiul ei nu-și va aminti de acele zile cumplite de care ea își amintește cu groază.

Starea lui era foarte grea în acea perioadă și toate aceste evenimente nu au făcut decât să sporească anxietatea. Copilul era conectat la un aparat de respirație artificială. Înțelegeți cât de important a fost pentru noi ca în spital să nu fie întreruptă lumina?”, întreabă retoric Elena.