Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Un procuror din Cahul, cercetat…

Un procuror din Cahul, cercetat penal. Acuzațiile care i se aduc

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a dispus, prin ordonanță, începerea urmăririi penale în privința unui procuror din cadrul Procuraturii raionului Cahul. Potrivit informațiilor furnizate de PG, procurorul este bănuit de „reținerea ilegală și tragerea cu bună-ştiinţă la răspundere penală a unei persoane nevinovate”.

Potrivit unei note informatice furnizate de PG, temei pentru inițierea procesul penal a servit plângerea avocatului victimei, care reclama „acțiunile ilicite ale procurorului”. În cadrul investigațiilor au fost confirmate acțiunile abuzive ale procurorului, pe acest caz fiind pornită o urmărire penală.

Acuzațiile care i se aduc

„Potrivit PG, pe 31 iulie 2019, în lipsa temeiurilor legale, procurorul de la Cahul l-a reținut, în mod ilegal, pe un vameș, l-a plasat în izolator, privându-l ilegal de libertate. Deși nu avea probe concludente în privința acestuia, a doua zi, procurorul emite ordonanță de punere a acestuia sub învinuire pentru contrabandă și depune demers la arest. Pe 2 august 2019, Judecătoria Cahul, sediul Central a respins ca neîntemeiat demersul procurorului, persoana fiind eliberată din reținere”, se arată în nota emisă de PG.

Urmărirea penală în privința procurorului este exercitată de Procuratura Anticorupție.
Pentru aceste infracțiuni, norma penală prevede până la 7 ani închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.