Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Camera Notarială din Moldova: La…

Camera Notarială din Moldova: La procurarea bunurilor cu valori mai mari de 200 mii de lei trebuie demonstrată dovada de proveniență a banilor

Sursa foto: pxhere.com

Camera Notarială din Moldova anunță că cetățenii care plănuiesc să-și procure atât bunuri imobile cât și mobile costul cărora va depăși suma de 10 mii euro, echivalentul a 200 mii lei, vor trebui să declare de unde au provenit banii din care urmează să efectueze tranzacția.

Potrivit Camerei Notariale din Moldova, dacă operațiunea pare suspectă, notarul este în drept să ceară solicitantului să dovedească proveniența sumelor tranzacționate, iar titularii pot fi suspectați printre altele de evaziune fiscală sau spălare de bani.

„Directiva europeană împotriva spălării banilor se aplică în R. Moldova şi încearcă să scoată la lumină banii negri. Apoi, orice tranzacție financiară sau imobiliară mai mare de 10 mii de euro/ 200 mii lei făcută de un solicitant este analizată minuțios de notar. Legea spune că notarul este în drept să informeze Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor despre cazurile devenite cunoscute cu privire la spălarea banilor, utilizând canale ordinare de comunicare – serviciul poștal, e-mail, telefon”, anunță organizația printr-un comunicat

Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului instituie măsuri de prevenire și de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului, care să contribuie la asigurarea securității statului, având ca scop protejarea sistemului național financiar-bancar, financiar-nebancar și a liber-profesioniștilor, apărarea drepturilor și intereselor legitime ale persoanelor fizice și juridice, precum și ale statului.