Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Asociația Promo-LEX vine cu un…

Asociația Promo-LEX vine cu un apel referitor la discursul de ură și instigator la discriminare în contextul înregistrării primului caz de coronavirus în R. Moldova

FOTO: Getty Images

Asociația Promo-LEX își exprimă îngrijorarea cu privire la mesajele de ură și instigare la discriminare în raport cu persoana infectată de noul coronavirus, care a fost diagnosticată pe teritoriul Republicii Moldova.

Pe data de 7 martie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a confirmat primul caz de COVID 19. Ulterior, în urma distribuirii acestei informații prin intermediul surselor mass-media, au fost înregistrate numeroase comentarii de discurs de ură și instigare la discriminare împotriva persoanei infectate.

„În conformitate cu Constituția Republicii Moldova, orice cetățean, indiferent de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie etc. sunt egali în fața legii și a autorităților publice. Iar starea de sănătate a unui cetățean nu trebuie să fie un criteriu de discriminare”, menționează Asociația Promo-LEX.

Asociația Promo-LEX reiterează că libertatea de exprimare reprezintă un pilon fundamental pentru orice stat democratic și nu contestă importanța acesteia.

„Cu toate acestea, considerăm că prețul libertății de exprimare nu poate fi ura și intoleranța în societate. Mesajele de ură și instigare la discriminare, care nu sunt altceva decât manifestarea intoleranței și a fricii, nu pot fi acceptate într-un stat democratic”, se mai spune în comunicat.

În acest sens, Asociația Promo-LEX îndeamnă:

  1. Autoritățile publice și reprezentanții acestora, în special Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să informeze echidistant despre răspândirea COVID 19 și să se abțină de a da calificative în privința pacienților infectați de COVID 19.
  2. Cetățenii Republicii Moldova să nu instige la ură și discriminare împotriva persoanelor infectate de COVID 19 și să se abțină de la promovarea unor mesaje discriminatorii în spațiul public și în spațiul online.
  3. Instituțiile media să monitorizeze și să gestioneze comentariile ce apar pe marginea știrilor în general, și a celor despre COVID 19, în special.