Principală  —  Ştiri   —   Cod portocaliu: Ministrul de Interne…

Cod portocaliu: Ministrul de Interne solicită crearea unei Celule de criză

Sursă foto: mai.gov.md

În contextul avertizării de cod portocaliu de schimbare bruscă a vremii pe teritoriul R. Moldova emis de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a convocat astăzi, 5 ianuarie, ședința autorităților de resort și a subdiviziunilor MAI.

Adrian Efros solicită șefului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Alexandru Oprea, să creeze Centrul de Dirijare în Situații Excepționale, care va opera în cadrul IGSU.

Am solicitat crearea Celulei de Criză, care, la necesitate, conform prognozelor meteorologice, va gestiona situația în țară și va acționa pentru remedierea și combaterea consecințelor.

Totodată, am solicitat cooperarea forțelor pentru prevenirea situațiilor de risc, în special în cazul vulnerabilității accesului pe drumurile din țară, apariției cazurilor medicale, dar și acordării ajutorului și suportului în condiții de vreme dificilă”, notează ministrul Adrian Efros.

Ministrul Afacerilor Interne recomandă cetățenilor să urmărească informările emise de autorități și să respecte indicațiile și recomandările poliției și IGSU.

Salvatorii îndeamnă oamenii să evite pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, să se informeze în prealabil despre accesibilitatea traseelor.

Mai mult, specialiștii îndeamnă conducătorii auto să-și echipeze corespunzător mijloacele de transport, pentru circulația sigură în condiții de iarnă. Dacă deplasarea este inevitabilă, șoferii trebuie să se asigure că au în portbagajul autovehiculului lanțuri antiderapante, lopată, nisip, dar și haine groase. 

Totodată, angajații IGSU recomandă ca bateria telefonului să fie permanent încărcată, iar rezervorul de combustibil să fie plin și sistemul de încălzire să funcționeze eficient.

Conform prognozei SHS, începând cu data de 7 ianuarie pe teritoriul R. Moldova vor cădea precipitații sub formă de ploaie cu transformare în lapoviță și ninsoare. Pe 8 ianuarie va ninge puternic (15-20 l/m2), izolat se va semnala vijelie, se așteaptă intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s, temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 10-15°C, iar pe drumuri se vor forma troiene și ghețuș.