Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Vremea se schimbă…

ULTIMA ORĂ Vremea se schimbă radical în următoarele zile: lapoviță, ninsoare și ghețuș. Avertizarea meteorologilor

Imagine-simbol

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis vineri, 5 ianuarie, cod portocaliu de schimbare bruscă a vremii, valabil pentru următoarele zile.

Astfel, conform meteorologilor, în perioada 7-10 ianuarie, se prevăd condiții complicate ale vremii, în legatură cu deplasarea unui ciclon sudic și pătrunderea unei mase de aer polar în apropierea teritoriului R. Moldova.

Potrivit avertizării meteorologice, în următoarele zile vor cădea precipitații sub formă de ploaie cu transformare în lapoviță și ninsoare. Pe 8 ianuarie va ninge puternic (15-20 l/metri pătrați), iar izolat va viscoli.

De asemenea, pe drumuri se vor forma troiene și ghețuș.

„(…) Izolat pe firele electrice și copaci se vor semnala depuneri de lapoviță. Pe 7-9 ianuarie, vântul nord-vestiс va prezenta intensificări în rafale de până la 15-20 m/s. Pe 8-10 ianuarie, temperatura medie zilnică va scădea cu 10-15 grade Celsius”, se spune într-un comunicat al SHS.

Sursa foto: SHS

În contextul atenționării SHS, reprezentanții Poliției recomandă participanților la trafic să nu pornească la drum dacă nu au echipat autovehiculul cu pneuri corespunzătoare.

„(…) Să conducă cu viteză redusă, să verifice starea frânelor și să nu uite că autovehiculul trebuie dotat cu lanţuri antiderapante, lopată şi sac cu nisip.

Asigurați-vă că automobilul este alimentat cu combustibil, că aveți telefonul încărcat și copiii sunt transportați în siguranță. Nu uitați despre obligativitatea de a conecta faza scurtă a luminii de întâlnire.

Recomandabil ar fi să vă abțineți de la deplasările lungi, dar dacă ați decis să mergeți în vizită la rude, de sărbători, informați-vă din timp despre starea traseului pe care urmează să vă deplasați și în localitățile în care mergeți”, se spune într-un comunicat al Poliției.

Codul portocaliu prevede: condiţiile meteorologice prezintă pericol real. Sunt prognozate fenomene periculoase cu intensitate mare (vijelie, averse, descărcări electrice, grindină, caniculă, ger, risc de inundaţii etc.), care pot influenţa negativ activităţile socio-economice şi pot cauza daune materiale şi victime omeneşti.