Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Candidat la funcția de judecător…

Candidat la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție, evaluat negativ de Comisia Vetting

Ion Buruiană, captură de ecran/ Youtube Comisia Vetting

Comisia Vetting anunță luni, 11 martie, că a finalizat evaluarea în privința candidatului la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), Ion Buruiană, și a transmis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) raportul său de evaluare. Comisia propune CSM-ului nepromovarea evaluării externe.

Comisia Vetting a finalizat evaluarea candidatului Ion Buruiană pentru poziția de judecător la CSJ și a transmis raportul său către CSM, cu propunerea de nepromovare a evaluării externe.

Ion Buruiană este arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. Buruiană a obținut licența pentru a activa în calitate de avocat în 2001. De asemenea, Buruiană este doctor în drept și a predat la mai multe universități, printre acestea numărându-se Universitatea de Stat din Moldova, Institutul de Stat de Relații Internaționale, dar și Universitatea Montesquieu din Bordeaux, Franța.

Interviul lui Ion Buruiană a avut loc pe 16 ianuarie și a durat o oră și 20 de minute, timp în care, membrii comisiei l-au întrebat despre cheltuieli, care, potrivit calculelor lor, depășeau veniturile anuale ale avocatului.

Până în acest moment, Comisia Vetting a transmis CSM-ului șapte rapoarte de evaluare. Cinci dintre acestea au fost cu propunere de promovare și două rapoarte au recomandat nepromovarea. CSM a examinat cinci rapoarte, acceptând propunerea Comisiei Vetting și constatând promovarea în toate cele cinci cazuri. 

Comisia Vetting desfășoară evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător la CSJ în temeiul prevederilor Legii 65/2023. Evaluarea presupune verificarea detaliată a integrității financiare și etice a subiecților. Pentru evaluarea integrității etice, perioada de analiză este de până la 10 ani. Comisia verifică dacă subiectul a admis în activitatea sa profesională comportamente arbitrare sau conflicte de interese incompatibile cu funcția deținută. 

Pentru evaluarea integrității financiare, perioada de analiză este de pâna la 12 ani. Comisia verifică respectarea de către subiect a regimului fiscal și cel juridic de declarare a averii și intereselor personale, modul de dobândire a bunurilor aflate în proprietate sau posesie, precum și cheltuielile legate de întreținerea bunurilor respective și sursele de venit.