Principală  —  Ştiri   —   Avocatului Poporului a prezentat raportul…

Avocatului Poporului a prezentat raportul de activitate pentru 2023: „Reflectă angajamentul constant pentru justiție, egalitate și respect față de toți membrii societății”

Sursa: ombudsman.md

Comisiei Drepturilor Omului și Relațiilor Interetnice a Parlamentului Republicii Moldova a audiat raportul anual al Avocatului Poporului vineri, 19 aprilie. Documentul a fost prezentat de Avocatul Poporului, Ceslav Panico, și de Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi. La ședință au mai participat reprezentanți ai 16 autorități publice.

Ombudsmanul Ceslav Panico a subliniat că raportul nu se limitează doar la cifre și statistici, ci reflectă angajamentul constant pentru justiție, egalitate și respect față de toți membrii societății, potrivit unui comunicat de presă al Oficiului Avocatului Poporului.

Ca rezultat al monitorizării respectării drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în 2023, Avocatul Poporului a adresat 83 de recomandări autorităților statului pentru îmbunătățirea situației în acest sens. În același timp, monitorizarea respectării drepturilor copilului a condus la adresarea a 62 de recomandări către autoritățile statului pentru a asigura o mai bună respectare a drepturilor copiilor.

Potrivit unei note informative a Parlamentului, datele arată că percepția privind dreptul la cel mai înalt standard de sănătate a depășit 52%, comparativ cu 20,9%, cât s-a înregistrat în anul 2016. Față de aceeași perioadă, a crescut și nivelul percepției față de respectarea dreptului la un proces echitabil, care s-a majorat de la 13% la 38%.

Progrese s-au înregistrat și în domeniul respectării dreptului la asistență și protecție socială, care a ajuns la aproape 45%. De asemenea, față de anul 2016, nivelul percepției dreptului la muncă și protecția muncii s-a triplat și a depășit 60%.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, a menționat că aspectele cele mai problematice identificate în 2023 sunt: serviciile de suport pentru familiile cu copii aflate în dificultate, serviciile pentru copiii cu comportament antisocial și protecția copiilor față de orice formă de violență.

De asemenea, s-au constatat lacune în ceea ce privește executarea hotărârilor judecătorești privind stabilirea domiciliului copilului și plata pensiei de întreținere. Cel mai preocupant aspect, conform ombudsmanului copilului, l-a constituit statistica privind sărăcia copiilor, or sărăcia „obstacolează din start realizarea deplină a tuturor drepturilor copiilor”.

În anul 2023, drepturi pretins încălcate au fost: dreptul la un proces echitabil, dreptul la ocrotirea sănătății, dreptul la muncă și protecția muncii, dreptul la asistență și protecție socială. Cu referire la drepturile copilului, au fost evidențiate dreptul la familie, dreptul la educație, protecția împotriva abuzului, violenței și neglijării, protecția și asistența socială.

În contextul angajamentelor Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană, este esențial să creștem nivelul respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului mai mult decât oricând, pentru a ne alinia la standardele comunitare”, se arată în comunicatul citat.

La ședința de audiere au participat 16 autorități publice: deputați, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrean, președintele Consiliului de Egalitate, secretari de stat și reprezentanți ai ministerelor, printre care: Ministerul Justiției, Ministerul de Interne, Ministerul Apărării, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Sănătății, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Administrația Națională a Penitenciarelor, Inspectoratul General al Poliției, Curtea Supremă de Justiție, Procuratura Generală, Cancelaria de Stat, Uniunea Executorilor, Agenția Servicii Publice, alături de parteneri ai Oficiului Avocatului Poporului, cum ar fi OHCHR Moldova și UNICEF Moldova.