Principală  —  IMPORTANTE   —   Avocatul Poporului pentru drepturile copilului,…

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, despre cazul autocarului cu minori, blocat pentru 48 de ore în Belarus: „Adulții sunt titularii de obligații în ceea ce privește respectarea drepturilor copilului”

Foto: https://brestcity.com/

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, s-a sesizat pe marginea cazului referitor la autocarul cu copii din R. Moldova, care a fost blocat timp de aproape 48 de ore în Belarus, după ce autoritățile lituaniene nu au permis tranzitarea autocarului din cauza lipsei de licență a transportatorului. Acesta a recomandat organizatorii deplasărilor cu copii să fie mai prudenți pe viitor.

Potrivit comunicatului publicat miercuri, 3 aprilie, Ombudsmanul copilului apreciază implicarea Ministerului Afacerilor Externe și a ambasadelor R. Moldova de la Vilnius și Minsk în soluționarea cazului dat.

Totodată, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului amintește că „adulții sunt titularii de obligații în ceea ce privește respectarea drepturilor copilului” și îndeamnă organizatorii deplasărilor cu copii „să se asigure că dispun de toate actele necesare realizării călătoriilor în siguranță”.

Avocatul Copilului își propune elucidarea tuturor aspectelor cazului, în scopul prevenirii unor situații similare pe viitor.

Un autocar din R. Moldova, care transporta mai mulți copii, nu a fost autorizat să treacă granița cu Lituania. Copiii au participat la un concurs desfășurat în Belarus și se întorceau acasă, în R. Moldova. Ministerul Afacerilor Externe a anunțat vineri dimineață că a intervenit și a informat că, în condițiile ordonanței guvernului lituanian cu privire la regimul de trecere a frontierei, trecerea autocarului nu a fost autorizată din cauza lipsei de licență a transportatorului.

În consecință, copiii și-au petrecut noaptea de joi spre vineri într-un cămin al unei școli din Belarus, la granița cu Lituania.

MAE recomandă tuturor cetățenilor să se asigure, înainte de orice călătorie, de validitatea actelor personale, dar și de faptul că transportatorul ales este autorizat și respectă toate normele de siguranță și legalitate.