Autoritățile române răspund acuzațiilor privind fraudarea alegerilor prezidențiale: „Sunt încercări grave și flagrante de manipulare a alegătorilor”. În R. Moldova se votează „în bune condiții”

Ministerul Afacerilor Externe din România (MAE) califică drept false unele informații apărute în spațiul public în legătură cu derularea alegerilor prezidențiale în diaspora română. Astfel, instituția precizează că acestea „sunt menite să provoace neîncredere și ostilitate, în scopul influențării alegerilor”, subliniind că cetățenii români din străinătate, inclusiv din R. Moldova, votează „în bune condiții”.
Nu au fost raportate probleme cu privire la modul de desfășurare a procesului de vot, accentuează MAE.
„Astfel de mesaje cu informații și acuze false reprezintă încercări grave și flagrante de manipulare a alegătorilor și subminează caracterul liber și corect al alegerilor (…). MAE este în permanentă legătură cu misiunile diplomatice și oficiile consulare pentru a asigura sprijinul necesar bunei desfășurări a alegerilor în străinătate.
MAE reamintește că partidele politice au desemnat, în secțiile de votare din străinătate, membri și/sau observatori. MAE a propus AEP un număr de 965 de secții de vot, la care s-au prezentat la primul tur al alegerilor pentru desemnarea Președintelui României 973 129 de cetățeni români (…)”, se spune în comunicat.
Vineri, 16 mai, în timp ce la secțiile de votare deschise pe teritoriul R. Moldova pentru alegerile prezidențiale din România se atestă o prezență record, candidatul proprus George Simion, care a început să scadă în sondajele de opinie, a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook că „în R. Moldova, Guvernul a început să fure”.
Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău, încurajează moldovenii cu cetățenie dublă „să iasă la vot și să-și facă vocea auzită, Fără frică”, venind cu un îndemn pentru toți actorii politici.
„Moldovenii cu cetățenie română sunt oameni liberi. Au dreptul garantat să voteze conform propriilor convingeri. Ne bucurăm să vedem responsabilitatea civică de care dau dovadă și participarea activă la vot. Din respect față de alegători, îndemnăm toți actorii politici să se abțină de la acuzații, care doar vin să compromită acest exercițiu democratic. Îi încurajăm pe toți să iasă la vot și să-și facă vocea auzită. Fără frică”, a declarat Vodă.
Prezență record la alegerile din România
Până la ora 16:00, R. Moldova continuă să fie prima în lista țărilor în care cetățenii români și-au exprimat deja votul. Aproape 18 mii de persoane au votat la cele 64 de secții de votare deschise în stânga Prutului, cu circa 11 mii de voturi mai multe decât în primul tur, când era pe locul patru după Italia, Germania și Spania, în baza pe numărul de participanți la vot în secțiile din străinătate.
În total, până la ora 16:00, pentru funcția de președinte al României au votat peste 98 de mii de persoane, dintre care 3 139 – votanți pe liste de corespondență.