Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Apel la atacuri la meciurile…

Apel la atacuri la meciurile Ligii Campionilor, publicat pe canalele media asociate cu Statul Islamic. Reacția UEFA

Securitatea va fi sporită la meciurile din Liga Campionilor din această săptămână, după ce un canal media care susține gruparea Stat Islamic (SI) a publicat amenințări la adresa Ligii Campionilor, la aproape 3 săptămâni de la atacul terorist de la Crocus City Hall, Moscova, scrie BBC.

Un canal media pro-SI a publicat o afișă care îndeamnă la atacuri pe stadioanele care găzduiesc meciurile din sferturile de finală de la Liga Campionilor, ce vor avea loc marți și miercuri. Este vorba desăre stadionul Emirates din Londra, stadioanele Bernabeu și Metropolitano din Madrid, precum și stadionul Parc des Princes din Paris. Imaginea este însoșită de cuvintele „Kill Them All” (Omoară-i pe toți), alături de un bărbat îmbrăcat în negru care ține în mână o armă de foc.

O postare cu apel la atacuri la meciurile din Liga Campionilor. Foto: Fundația Al-Azaim/ Euronews

UEFA a declarat că este la curent cu amenințările, dar a precizat că meciurile de la Madrid, Paris și Londra se vor desfășura conform planului.

„UEFA este la curent cu presupusele amenințări teroriste făcute la adresa meciurilor din această săptămână din cadrul Ligii Campionilor și este în strânsă legătură cu autoritățile de la locațiile respective. Toate meciurile sunt planificate să se desfășoare așa cum au fost programate, cu aranjamente de securitate adecvate”, a precizat conducerea UEFA într-o declarație pentru ESPN.

Pilar Alegría, ministrul spaniol al sportului, a îndemnat la „calm” înaintea meciurilor de la Madrid, subliniind că peste 2 000 de polițiști și agenți ai gărzii civile sunt „pe poziții”. Și Minsitrul Afacerilor Interne al Franței Gérald Darmanin a confirmat măsuri de securitate sporite.

Două sferturi de finală urmează să aibă loc la Madrid în această săptămână. Real Madrid primește marți pe Manchester City, în timp ce Atletico Madrid o va întâlni miercuri pe Borussia Dortmund. Tot marți Arsenal joacă cu Bayern Munchen la Londra.

Imaginile împărtășite săptămâna aceasta au fost postate de grupuri media pro-SI care nu au o legătură oficială cu organizația însăși. Cu toate acestea, notează BBC, se crede că directiva de a publica amenințările ar fi putut veni chiar de la Statul Islamic, deoarece conducerea sa a sugerat recent o strânsă coordonare între agenții media oficiali și susținătorii online.

Potrivit specialiștilor de la serviciul de monitorizare al BBC, materialele care încearcă să incite la atacuri de pe canalele media care au legături vechi cu grupul Islamic au crescut în urma atacului de luna trecută de la sala de concerte din Moscova Crocus City Hall, în urma căruia au decedat aproape 140 de oameni.