Principală  —  Ştiri  —  Social   —   ANSP: Solicitările pentru asistență antirabică…

ANSP: Solicitările pentru asistență antirabică s-au dublat. Majoritatea cazurilor sunt în capitală

Numărul persoanelor care solicită asistență antirabică practic s-a dublat comparativ cu primele luni ale anului curent, informează Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). Majoritatea cazurilor de mușcături sunt înregistrate în municipiul Chișinău și sunt provocate de animale necunoscute și fără stăpân.

ANSP scrie că situația creată a determinat consumul mărit de produse antirabice, ca soluție unică pentru prevenirea cazurilor de rabie umană, pe întreg teritoriul țării. În context, ANSP informează că, la nivel național în centrele de sănătate publică și instituțiile medicale responsabile de acordarea asistenței antirabice, sunt în stoc peste 1000 de doze de vaccin antirabic. În prezent, este monitorizată strict acordarea asistenței antirabice către populație în conformitate cu indicațiile clinico-epidemiologice, scrie sursa citată.

Urmare a consumului sporit de produse antirabice, ANSP informează că a întreprins măsuri pentru suplinirea stocurilor existente. Astfel, următoarea tranșă de preparate antirabice este programată pentru începutul lunii iunie curent.

„Cu referire la cazul care circulă pe rețelele de socializare privind organizarea asistenței medicale antirabice la un copil, după ce a fost agresat de un câine, precizăm că pacientul a fost consultat de medicul specialist, fiindu-i inițiat tratamentul antirabic, cu administrarea dozei necesare și planificat pentru finalizarea schemei de vaccinare”, se arată în comunicatul de presă.

ANSP reiterează măsurile de comportament în relația cu animalele domestice sau sălbatice, în contextul în care prezența animalelor fără stăpân în localități favorizează circulația și menținerea virusului rabic în mediul comunitar.

Instituția recomandă cetățenilor să:

-evitați contactul apropiat cu animale necunoscute sau fără stăpân, chiar dacă par blânde sau inofensive. Nu încercați să le prindeți, mângâiați sau hrăniți.

-animalele sălbatice, precum vulpile, jderii, veverițe pot fi purtători ai virusului rabic. Capturarea acestora este periculoasă și trebuie evitată.

-împiedicați accesul animalelor sălbatice în curți și adăposturi pentru animale domestice. Verificați periodic gardurile, porțile și alte puncte vulnerabile.