Principală  —  IMPORTANTE   —   Ambasada Regatului Țărilor de Jos…

Ambasada Regatului Țărilor de Jos la Chișinău, solidară cu declarațiile Excelenței Sale Peter Michalko privind investigarea fraudei bancare: „Moldova merită justiție și stat de drept”

După ce ambasadorul Franței în R. Moldova, Pascal Le Deunff, a declarat că este „pe deplin solidar” cu afirmațiile șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, care a subliniat că nimeni nu stă după gratii în dosarul furtului miliardului și s-a întrebat „cât mai putem urmări amânările permanente în procesul lui Șor?”, și Oficiul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău își exprimă acordul cu declarațiile recente ale lui Peter Michalko privind investigarea fraudei bancare.

„Unul dintre angajamentele Republicii Moldova în relațiile bilaterale cu UE, este progresul în investigarea fraudei bancare. Această anchetă trebuie să rezulte cu condamnarea tuturor beneficiarilor și recuperarea tuturor daunelor suportate de către cetățenii Republicii Moldova. O anchetă corectă și amplă a fraudei bancare este esențială pentru recuperarea încrederii în justiție. Republica Moldova merită justiție și stat de drept”, se menționează într-un comunicat al misiunii diplomatice.

Joi, 6 august, ambasadorul Franței la Chișinău a menționat că este pe deplin solidar cu afirmațiile Excelenței Sale Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Moldova s-a angajat față de UE să asigure ca procedurile judiciare, imparțiale și complete, privitor la fraudele bancare masive din 2014-2015 să fie elaborate în cel mai scurt timp și ca persoanele presupuse responsabile să fie deferite justiției, inclusiv în cadrul procedurilor Curții de Apel. Franța este atașată de respectul acestui angajament”, menționează misiunea diplomatică într-o postare pe Facebook.

În ediția din 31 iulie a emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la postul de televiziune RTR Moldova, Ambasadorul UE la Chișinău, peter Michalko, remarca faptul că nimeni nu stă după gratii în dosarul privind frauda bancară și și-a exprimat speranța că cei implicați în furt vor fi pedepsiți, menționând că rezultatul va fi atunci când vor fi pedepsiți cei vinovați și vor continua procesele care trebuie să fie încheiate. 

„Cât mai putem urmări amânările permanente în procesul lui Șor? Aceste tergiversări nu consolidează încrederea în sistemul judecătoresc și eficiența organelor de drept”, a specificat Excelența Sa în cadrul emisiunii. 

Joi, 6 august, câțiva reprezentanți ai Partidului „Șor” au organizat o acțiune de protest la sediul misiunii diplomatice, acuzându-l de imixtiune în justiție. Potrivit manifestanților, Michalko „ar trebui să-și dea demisia sau să fie rechemat din funcție, Partidul „Șor” nu îl mai consideră reprezentantul UE”.

Reprezentanții Delegației UE la Chișinău încă nu au răspuns la solicitarea ZdG prin care am cerut o reacție la acțiunea și declarațiile reprezentanților Partidului „Șor”, care au lăsat o notă de protest la sediul misiunii. După protest, într-o postare pe pagina sa personală de Facebook, Michalko a publicat Raportul Kroll-2, în care este menționat numele lui Șor.

La 18 mai curent, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că principalul beneficiar al fraudei bancare a fost Vlad Plahotniuc„Am creat un grup de procurori care examinează dosarul lui Șor”, a precizat el.