Principală  —  IMPORTANTE   —   Adunarea Populară a Găgăuziei a…

Adunarea Populară a Găgăuziei a adoptat, în procedură accelerată, o lege care permite purtarea panglicii negru-oranj pe teritoriul Autonomiei Găgăuze

Sursa foto: apostrophe.ua

Deputații Adunării Populare a Găgăuziei au adoptat în unanimitate vineri, 29 aprilie, legea „cu privire la simbolurile Victoriei pe teritoriul Găgăuziei”. Potrivit deciziei deputaților din Găgăuzia, legea adoptată în procedură accelerată permite producerea și utilizarea panglicii negru-oranj, numită și panglica „Sfântul Gheorghe”, pe teritoriul Autonomiei Găgăuze.

Legea „cu privire la simbolurile Victoriei pe teritoriul Găgăuziei” a fost adoptată de deputați în două lecturi, în unanimitate, notează presa locală. Potrivit deputatului Serghei Cimpoieș, autor al proiectului, legea a fost adoptată „după o procedură accelerată”, lucru permis de regulamentul Adunării Populare a Găgăuziei(APG).

Decizia deputaților din Găgăuzia vine după ce acum câteva zile Parlamentul R. Moldova a interzis prin lege folosirea simbolurilor agresiunii ruse asupra Ucrainei – literele „V”, „Z”, dar și panglica negru-oraj.

ZdG i-a contactat pe reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru a comentat decizia Adunării Populare a Găgăuziei. Până la publicarea articolului, responsabilii de la MAI nu ne-au răspuns nici la apeluri, nici la mesaje.

Potrivit gagauzinfo.md, deputatul din Găgăuzia, Nikolai Dudoglo, a menționat că „pe 9 mai, 90 la sută dintre locuitorii Găgăuziei vor merge la evenimente cu panglica Sfântul Gheorghe”.

Începând din 20 aprilie, toate persoanele care vor purta pe teritoriul R. Moldova panglica negru-oranj, numită și panglica „Sfântul Gheorghe” sau literele „V” și „Z”, care reprezintă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, vor fi amendate.

Legea promulgată pe 19 aprilie de președinta țării Maia Sandu, care interzice folosirea simbolurilor agresiunii ruse asupra Ucrainei – literele „V”, „Z”, dar și panglica negru-oraj, a fost publicată miercuri, 20 aprilie, în Monitorul Oficial al R. Moldova.

Cetățenii care „glorifică” aceste simboluri riscă amenzi de la 4 500 până la 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. Persoanele juridice și cu funcții publice riscă amenzi de la 9 000 până la 18 mii de lei.

Mai exact, se interzice confecționarea, vânzarea, deținerea, în vederea răspândirii, și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni.