Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   A fost aprobată ordinea de…

A fost aprobată ordinea de zi a ultimelor ședințe plenare din sesiunea de primăvară 2025 a Parlamentului. Proiectele care vor fi examinate

Sursa: Parlamentul Republicii Moldova/Flickr.com

Biroul permanent al Parlamentului a aprobat ordinea de zi a ultimelor ședințe plenare din sesiunea de primăvară 2025. În perioada 10-11 iulie, deputații urmează să adopte aproape 70 de proiecte de acte normative. O serie dintre acestea au ca scop armonizarea legislației naționale cu prevederile legislației UE în domenii precum managementul situațiilor de criză, securitatea și sănătatea în muncă, consolidarea independenței media și protecția interesului public în contextul tehnologiilor digitale, publicitatea de stat, siguranța generală a produselor, utilizarea bunurilor confiscate în scopuri sociale sau în interes public, se arată în comunicatul de presă al Parlamentului.

Agenda ședințelor plenare include mai multe proiecte care vor fi examinate în lectura a doua. Este vorba despre măsurile legislative pentru simplificarea deschiderii și dezvoltării afacerilor, precum și a reducerii poverii administrative asupra mediului de afaceri; reglementarea activității economice independente a persoanelor fizice; oferirea tichetelor de masă; înființarea Parcului de tehnologii avansate „Moldova HiTech Park” etc.

Alte proiecte de lege care vor fi discutate vizează domeniul securității, și anume proiectul de lege privind securitatea națională a Republicii Moldova, dar și proiectele privind infrastructura critică națională; securitatea spațiului aerian național; măsurile restrictive internaționale, proiectul noii legi a cetățeniei Republicii Moldova.

Tot în lectura a doua vor fi examinate și proiectele de lege referitoare la oferirea locuințelor pentru participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl și veteranii războiului de pe Nistru; instituirea unui mecanism eficient pentru prevenirea și sancționarea faptelor de violență și hărțuire în muncă; evaluarea performanțelor judecătorilor și procurorilor; emiterea în format electronic a documentelor de stare civilă; crearea Fondului Național al Cinematografiei; revizuirea sistemului distincțiilor de stat etc.

În prima lectură vor fi propuse spre examinare și aprobare inițiativele legislative privind Fondul național de dezvoltare a sistemului de documente normative în construcții; măsurile pentru creșterea eficienței în administrarea proprietății publice și a procesului de privatizare; delimitarea regimului de depozitare și de producție în zonele economice libere (ZEL).

Legislativul urmează să ratifice și o serie de acorduri. Este vorba despre acordurile dintre Republica Moldova, Asociația Internațională pentru Dezvoltare și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare care prevăd oferirea suportului financiar pentru sprijinirea oportunităților economice și a tranziției climatice. Alte acorduri vizează implementarea mai multor proiecte, printre care proiectul „Aprovizionarea descentralizată cu apă potabilă”, care va oferi acces la apă potabilă sigură pentru peste 55 000 de locuitori din 85 de localități din țară; proiectul „Spitale Regionale din Republica Moldova”; proiectul „Optimizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiul Chișinău”; proiectul „Eficiența energetică în Republica Moldova”, în sumă de 30 de milioane de euro; realizarea în continuare a proiectului „Moldova drumuri III” etc.