Părinți cu copii mici: între carieră și familie

De Ziua Internațională a Familiei, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) a lansat analiza responsabilităților parentale și accesul la servicii care ajută părinții cu copii mici să afle ce îi împiedică să aibă un echilibru între viața personală și carieră. Analiza arată că a crescut rata de ocupare a femeilor cu copii de 0-6 ani, de la 39,4% în 2019 la 41,1% în 2023, totuși această rată de ocupare a femeilor cu copii mici este cu aproximativ 30% mai mică decât cea a femeilor fără copii de aceeași vârstă.
Potrivit analizei, în 2024 au fost înregistrată o creștere de peste 8% a accesului la servicii de educație timpurie față de anul 2021. Această evoluție reflectă impactul reformelor și măsurilor de suport pentru familii cu copii mici, inițiate începând cu anul 2022, însă ele rămân a fi insuficiente pentru a răspunde nevoilor familiilor.
De asemena, a crescut și rata de încadrare a copiilor de 1-2 ani în instituțiile de educație timpurie.
„Chiar dacă avem impact pozitiv, ponderea copiilor încadrați este mică. În 2024, doar 63,1% dintre copiii cu vârsta de 2 ani erau integrați în instituții de educație timpurie, rata de încadrare scăzând până la 4,5% în cazul copiilor cu vârsta de 1 an. Totodată, conform datelor, nici un copil cu vârsta sub 1 an nu a beneficiat de servicii de educație timpurie. Acest nivel scăzut de acces indică necesitatea continuării eforturilor guvernamentale de suport a părinților pentru echilibrarea responsabilităților familiale cu cele profesionale”, a precizat CPD.
Accesul la servicii de îngrijire, deși în creștere, este cu atât mai mic, cu cât vârsta copilului scade, fapt ce limitează posibilitățile unor părinți de a fi economic activi. Distribuția inechitabilă a responsabilităților de îngrijire este un alt factor care fac dificilă reconcilierea vieții de familie cu cea profesională, afectând în mod disproporționat femeile.
Conform unei cercetări realizate în rândul părinților cu copii de până la 6 ani, 63,2% dintre femei declară că își asumă întotdeauna sau de obicei responsabilitățile legate de îngrijirea copilului, precum hrănirea, igiena, plimbările, activitățile educative sau organizarea timpului liber, în timp ce doar 6,7% dintre bărbați afirmă același lucru.
Potrivit analizei, la nivel declarativ, majoritatea populației consideră că și tații ar trebui să se implice în creșterea și îngrijirea copiilor, totuși, realitatea arată că rolurile tradiționale de gen rămân dominante.
„Aproximativ o pătrime din populație consideră că mama este principalul părinte responsabil pentru îngrijirea copilului, în timp ce mai puțin de 1% cred că această responsabilitate ar trebui să revină tatălui. Mai îngrijorător este faptul că aceste convingeri sunt împărtășite în mod predominant de femei, ceea ce sugerează o interiorizare profundă a rolurilor tradiționale. De exemplu, 83,8% dintre femei consideră că un copil are de suferit dacă mama revine la muncă în primii ani de viață ai acestuia, comparativ cu 78,7% dintre bărbați”, se arată în analiză.
Datele din sondaj arată că un rol esențial pentru sprijinul pentru îngrijirea copilului sunt membrii familiei, în special de bunici. Peste jumătate dintre respondenți (56,9%) declară că bunicii sunt cei care oferă sprijin regulat în îngrijirea celui mai mic copil. Pe locul doi se află creșele și grădinițele publice, menționate de 36,7% dintre părinți, ceea ce indică o oarecare utilizare a sistemului public, dar încă sub nivelul sprijinului familial.
Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare promovează de peste 15 ani politici publice care susțin familiile cu copii mici.
„CPD a pledat consecvent pentru extinderea și flexibilizarea concediului parental, pentru asigurarea unor servicii de îngrijire a copiilor accesibile și pentru încurajarea implicării ambilor părinți în responsabilitățile de îngrijire. Astfel de inițiative urmăresc crearea unui mediu favorabil în care ambii părinți să poată combina responsabilitățile profesionale cu rolul de îngrijitor, fără a fi nevoiți să facă compromisuri semnificative nici în plan profesional, nici în plan familial”, a specificat Centrul.