Situația creată de condițiile meteo nefavorabile

Condițiile meteo nefavorabile din ultimele zile au pus la grea încercare oamenii, care trebuie să facă față frigului, nămeților și vântului puternic. Mulți șoferi au rămas blocați pe traseu. Din cauza nămeților a avut de suferit cel mai mult sudul țării, dar și mai multe trasee naționale și locale din nordul și centrul republicii; problemă ce a fost soluționată în cel mai scurt timp posibil, intervenindu-se, de urgență, pe fiecare porțiune problematică de drum.

Echipele de patrulare au activat în regim de alertă și au mobilizat administratorii drumurilor și angajații administrațiilor publice locale pentru asigurarea accesibilității în toate localitățile țării. A fost verificată echiparea autobuzelor destinate pentru transportul de călători cu pneuri adaptate sezonului de iarnă la 67 de întreprinderi, fiind verificate 424 de vehicule. Din cauza defecțiunilor tehnice, 2 întreprinderi au fost sancționate, iar exploatarea transportului din cadrul acestora- interzisă. Agenții economici transportatori de marfă cu masă mare sau gabarit depășit au fost preîntîmpinați referitor la interdicția de deplasare și efectuare a transporturilor în condițiile meteo actuale.

Pentru a fluidiza traficul rutier și a asigura circulația autovehiculelor pe traseele naționale au fost folosite peste 1 500 de tone de material antiderapant. La dirijarea circulației rutiere și la oferirea de ajutor șoferilor accidentați sau care au rămas blocați în nămeți au fost implicate 180 de mașini ale poliției și peste 600 de angajați ai Inspectoratului Național de Patrulare.

Conducătorii auto care au ajuns cu mașinile blocate în zăpadă au fost ajutați imediat, fiind solicitate mașini speciale pentru deblocare, iar în alte cazuri doar ajutorul inspectorilor de patrulare. În timpul intervențiilor, șoferii au primit de la polițiști ceai fierbinte, pături calde, iar la necesitate pasagerii lor au fost preluați de echipajele de patrulare și transportați la locul de destinație.

Pe traseul R52, spre punctul vamal Palanca, 31 de persoane au fost ajutate de polițiști cu plapume și băuturi calde, după ce autocarul cu care se deplasau, din cauza defecțiunilor tehnice, a cedat. În jur de 200 de autovehicule au avut nevoie de ajutor pentru a putea să-și continue deplasarea.

Inspectoratul Național de Patrulare îndeamnă șoferii să-și păstreze calmul în trafic, să respecte regulile de circulație, pentru a evita crearea ambuteiajelor și producerea accidentelor, să respecte cerințele inspectorilor de patrulare și să-și doteze unitățile de transport corespunzător sezonului rece, pentru a nu fi luați prin surprindere de condițiile meteo.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *