Și în acest an basarabenii din Paris au comemorat evenimentele din aprilie 2009

Duminică 7 aprilie 2013 a fost organizat la Paris un miting în fața Ambasadei Republicii Moldova. Mai mulți basarabeni au participat la acest miting de comemorare a evenimentelor ce s-au petrecut în aprilie 2009 în Chișinău.Mitingul a început cu un minut de reculegere și lumînări aprinse în memoria celor decedați și maltratați în zilele de 7-8 aprilie 2009. Manifestanții au reamintit că în timpul acelor tragice evenimente peste 600 de tineri au fost maltratați și torturați în străzi și comisariate, iar unii dintre ei au decedat. S-a accentuat că nici după 4 ani de la acele evenimente niciuna din persoanele implicate în acele crime (polițiști, procurori, judecători, miniștri, șef de stat…) nu au fost trași la răspundere.

 

Alexandru Levițchi, secretarul asociației LaParis a amintit de evenimentele din aprilie 2009 pentru că a fost atunci în Piața Marii Adunări Naționale și a accentuat că acțiunile poliției la acel moment nu erau deloc întîmplătoare și se vedea clar că o parte din persoane ce se dădeau drept manifestanți erau de fapt provocatori ce acționau împreună cu poliția.

 

Vitalie Vovc, președintele Asociației IMPACT a declarat „Anul 2014 va fi unul foarte important, va fi unul electoral și este datoria noastră să-i întrebăm pe cei ce vor veni să ne ceară votul – voi ce ați făcut în acești 4 ani pentru dreptate, ce ați făcut pentru echitate, ce ați făcut pentru ca lucrurile să se schimbe spre bine?”

 

Nicolae Dragomir, președintele Clubului Liberal Seine-Saint-Denis 93 a declarat „A trecut încă un an fără răspuns. De atunci, nimic nu s-a schimbat. Vrem dreptate, vrem ca legile să fie la fel pentru toți – și pentru cei care mergi la vînători domnești, și pentru oamenii de rînd.”

 

La miting a fost prezent și un reprezentant al Ambasadei Republicii Moldova dar în acest an nicio scrisoare nu a fost transmisă către conducerea republicii. După cum a specificat Vasile Calmațui, președintele Clubului Liberal Paris „Domnule consilier, anul trecut am transmis un mesaj către președintele nou-ales al Republicii Moldova domnul Nicolae Timofti. Aveam speranța că președintele va încerca să facă dreptate, mai ales că a lucrat în domeniul justiției. Din păcate, un an mai tîrziu sîntem triști să constatăm că președintele Timofti nu a întreprins nimic pentru a face dreptate și nici nu a binevoit să răspundă mesajului nostru. Chiar mai mult, recent a devenit public faptul că domnul Timofti fiind în CSM și-a atribuit premii bănești grase, probabil pentru că a adus justiția din RM la un nivel european?”

 

În timpul acțiunii au fost afișate pancarte cu următorul conținut “Cine o să răspundă? Unde-s torționarii? Cînd va fi dreptate?”, “Fără Dreptate nu există Libertate!”, “Cerem arestarea mafiei Voronin!”, “Jos mafia Plahotniuc!”, “Țineți-vă promisiunile pro-europene”…

 

Acțiunea a fost organizată de către Clubul Liberal Paris (președinte Vasile Calmațui) cu sprijinul altor asociații.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. Elena

    Cereti voi da singuri nu stiti ce cereti!Nu oare voi sunteti acei care i-ati votat pe acestea din AIE,PLDM,PL,PDM si AMN? Ce are acum Voronin cu ceea ce se intampla cu guvernarea tarii? “Cà càlaul” este altcineva decat va imaginati.Daca nu ma credeti intrebati-l pe Costea Tanasa.Prietenii stiu de ce?!Ca sa acoperiti prostia si pe adevaratii hoti,recurgeti la “mitinguri si proteste”? Nu sunteti deloc credibili in “actiunile” voastre.Doar ca sa “mai scurgeti” niste fonduri pentru realii hoti,asta da!

  2. Vasile

    Elena, dacă ai văzut, mitingul era dedicat evenimentelor din aprilie 2009, atunci Voronin era șeful statului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *