Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Businessul din Moldova, pe locul…

Businessul din Moldova, pe locul 90

Pe parcursul ultimului an, dintre economiile lumii, Kazahstan a fost ţara care a îmbunătăţit reglementarea afacerilor cel mai mult, conform raportului Mediul de afaceri 2011: Schimbări pozitive pentru întreprinzători, al optulea în seria rapoartelor anuale publicate de Corporația Financiară Internațională (CFI) şi Banca Mondială.Kazahstan a ameliorat condiţiile pentru lansarea unei afaceri, obţinerea permiselor de construcţie, protecţia investitorilor şi comerţul transfrontalier. Ca rezultat, țara a urcat 15 poziţii în clasamentele privind uşurinţa mediului de afaceri – fiind pe poziţia 59 din 183 economii. Tadjikistan şi Ungaria, care sunt și ele în topul celor 10 cei mai mari reformatori, au urcat cu zece şi respectiv şase poziţii. Republica Cehă a urcat 19 poziţii, ajungând pe locul 63.

Lituania a intrat în top 25, în clasamentul general, urmare a reformelor efectuate în cinci domenii din cele nouă evaluate de raportul Mediul de afaceri în ultimul an, mai mult decât orice altă economie. Drept rezultat, ea s-a alăturat vecinilor săi baltici sus-clasați, Estonia şi Letonia, dar şi Georgiei.

Pe parcursul ultimilor cinci ani circa 85% din economiile lumii au uşurat activitatea antreprenorilor locali, prin intermediul a 1.511 ameliorări operate în domeniul reglementării afacerilor. Mediul de afaceri 2011 a introdus o evaluare nouă care relevă modul în care reglementarea afacerilor s-a schimbat în 174 economii începând cu anul 2005. Conform acesteia, Georgia a fost cea mai activă țară din întreaga lume sub aspectul reformării reglementărilor mediului de afaceri.

Pe parcursul a opt ani consecutivi Europa de Est şi Asia Centrală au fost cele mai active regiuni în domeniul îmbunătăţirii reglementării afacerilor pentru companiile locale. În trecut multe schimbări erau impulsionate de perspectiva aderării la Uniunea Europeană. În ultimul timp criza financiară a declanşat o activizare nouă. Anul trecut 21 din 25 de economii au ameliorat domeniul reglementării afacerilor pentru companiile locale.

Moldova s-a clasat pe locul 90 din 183 economii în raportul din acest an. În perioada cuprinsă în Mediul de Afaceri 2011 țara a redus ratele contribuției angajatorului la sistemul asigurărilor sociale. Trei reforme importante, care includ noua lege privind autorizarea în construcții, noua lege cu privire la executorii judecătorești și crearea ghișeului unic la Camera Înregistrării de Stat vor avea un impact semnificativ asupra dezvoltării sectorului privat. Aceste ameliorări au fost adoptate în vara anului 2010 și vor fi reflectate în raportul din anul viitor, în conformitate cu metodologia Mediului de Afaceri.

„Economiile cele mai afectate de criza financiară, în special în Europa de Est, au țintit reforme de reglementare pe parcursul ultimului an cu scopul de a uşura recuperarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi de a crea locuri de muncă,” a declarat Svetlana Bagaudinova, una din autoarele raportului. Jumătate din reformele procedurilor de insolvabilitate cuprinse de raport în ultimul an au avut loc în Europa de Est şi Asia Centrală. De asemenea, sunt frecvente măsurile de facilitare a lansării, reorganizării afacerilor şi plata impozitelor.

Despre seria de rapoarte Mediul de afaceri
Mediul de afaceri analizează reglementările care se aplică afacerilor unei economii pe parcursul ciclului lor de viaţă, inclusiv faza de inițiere şi activitate, comerţul transfrontalier, plata impozitelor şi închiderea unei afaceri. Mediul de afaceri nu evaluează toate aspectele mediului de afaceri care au importanţă pentru companii şi investitori. Spre exemplu, raportul nu examinează securitatea, stabilitatea macroeconomică, corupţia, nivelul de calificare a forței de muncă sau stabilitatea sistemelor financiare. Constatările lui au stimulat dezbateri de politici în peste 80 economii şi au catalizat un volum mare de cercetări privind modul în care reglementarea la nivel de economie este legată de rezultatele economice în diverse economii. Pentru mai multă informaţie despre seria de rapoarte Mediul de afaceri, vă rugăm să vizitaţi www.doingbusiness.org

Despre Grupul Băncii Mondiale
Grupul Băncii Mondiale este una din cele mai mari surse globale de finanţare şi cunoştințe pentru ţările în curs de dezvoltare. El cuprinde cinci instituţii strâns asociate: Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), Asociaţia Internaţională de Dezvoltare (AID), Corporaţia Financiară Internaţională (CFI), Agenţia de Garanţii Investiţionale Multilaterale (AGIM) şi Centrul Internaţional de Soluţionare a Litigiilor Investiţionale (CISLI). Fiecare instituţie joacă un rol distinct în misiunea de combatere a sărăciei şi îmbunătăţire a standardelor de viaţă pentru oamenii din țările în curs de dezvoltare. Pentru mai multă informaţie, vă rugăm să vizitaţi www.worldbank.org, www.miga.org şi www.ifc.org.