Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   "A fost Vova, Vologhea, Vladimir.…

„A fost Vova, Vologhea, Vladimir. De când e la putere, a devenit Vlad”

Vlad Filat, prim-ministrul R. Moldova, s-a născut la Lăpuşna, la vreo 50 km de Chişinău, într-o familie cu patru copii. Sătenii şi-l amintesc pe actualul premier ca pe un copil foarte educat, îmbrăcat întotdeauna la patru ace. Ei admit că, de când este prim-ministru, lucrurile la Lăpuşna au început să se mişte. Vera Rusu, prima învăţătoare a premierului, lasă să se înţeleagă însă că îi plăcea mai mult de elevul decât de politicianul Filat.

Ajungem la Lăpuşna în jurul orei 14.00. De la intrarea în sat, îţi sar în ochi câteva afişe electorale cu sigla PLDM, pe care încă mai poate fi desluşit sloganul “Moldova fără sărăcie”. O fi doar o coincidenţă, dar, în satul de baştină al premierului, predomină verdele. Gardurile şi chiar acoperişurile unor case sunt de culoarea partidului condus de lăpuşnean.

Primul popas e la şcoala unde a învăţat actualul premier. Copiii şi profesorii pleacă spre casă. Unii pici ne privesc lung şi ne dau bineţe. Directoarea liceului se arată foarte ocupată. Îi spunem că am vrea să vorbim cu profesorii care l-au instruit pe Vlad Filat. Directoarea roagă pe cineva să ne arate casa lui Simion Bucur, cel care l-a învăţat pe Filat legile fizicii şi care locuieşte la câteva minute de şcoală.

Cuvintele “Moldova fără sărăcie”, fără acoperire

Obişnuit deja să-l descrie jurnaliştilor pe actualul premier, Simion Bucur ezită iniţial, după care intră în rol. “În clasa lui erau doi elevi cei mai buni. El şi Dănuţ, care a devenit poliţist. Filat a terminat cu doi de patru, iar celălalt cu trei de patru”, îşi aminteşte profesorul de fizică, care spune că, din acest motiv, premierul, la absolvire, nu a primit medalie. “Dacă avea un singur patru, termina cu medalie de argint. Mătincă şi la fizică a avut patru”, povesteşte profesorul.

În timp ce vorbeam cu Simion Bucur, în discuţie intră Vera, soţia acestuia, şi ea profesoară de fizică. “Toţi scriu despre prim-ministru. Să mai scrie şi el despre noi, spune profesoara, parcă indignată. “Îl vedeţi acum cum e mândru? Aşa a fost şi când era elev. A învăţat bine. Avea de ce să fie mândru”, mai zice Vera Bucur, completată de soţ: “Mama avea mare grijă de el. Era curat îmbrăcat, la costum. Pe atunci, nu oricine umbla la cravată”, spune Simion Bucur. Întrebat ce sfat i-ar da acum fostului său elev,  Bucur, parcă în şoaptă, ne spune: “Să-şi îndeplinească promisiunile. Ce a spus, să facă. Cuvintele “Moldova fără sărăcie” nu şi-au găsit acoperire. Ţara a rămas în sărăcie”, afirmă el.

„Era un băiat bun şi deştept. Acum…”

Profesorul de fizică al premierului ne îndrumă cum să ajungem la Vera Rusu, prima învăţătoare a lui Vlad Filat. Până la ea, vorbim despre premier cu alţi consăteni. Cei de seama sa spun că şi-l amintesc. Recunosc însă că, deşi ştiu multe lucruri despre el, îl vor vorbi doar de bine, pentru că aşa se cuvine să o faci cu un consătean ajuns atât de sus.

„Sunt o familie de gospodari”, spune o bătrână, care mergea cu doi copii pe lângă casa învăţătoarei lui Filat. Sătenii afirmă că, din cei patru copii ai familiei Vasile şi Maria Filat, doar unul a rămas în sat, Ion Filat. Despre el, oamenii nu prea vorbesc de bine. Spun că, probabil, tot ce e mai bun a luat actualul premier şi frate mai mare… Cele două surori ale premierului, Ala şi Valentina, trăiesc la Iaşi, fiind căsătorite acolo.

Poarta Verei Rusu e vopsită în verde. Ne asigură însă că ar fi o simplă coincidenţă. Bătrâna era afară, la o masă, cu un sătean şi cu fiul său, la un pahar de vin. Se arată interesată de unde ştim că anume ea a fost prima învăţătoare a premierului. Îi spunem că, de Ziua profesorului, Filat a precizat că anume ea, Vera Rusu, prima sa învăţătoare, i-a oferit primele lecţii de viaţă, lucru pentru care îi este recunoscător. “Da? Nu am văzut asta…”, spune bucuroasă Vera Rusu, care însă începe discuţia despre fostul ei elev ocărându-l. “În clasele primare era bun şi deştept. Acum, nu-l prea consider aşa. S-a schimbat. Nu vedeţi ce arată la televizor? Ce, tu nu ştii ce face? Dacă eşti jurnalist, ştii mai bine”, ne zice enigmatică Vera Rusu. Continuă însă pe un ton laudativ despre copilul Vlad Filat. “Stătea în banca a treia, cu cel mai bun prieten, Vladimir Macari, care, peste ani, i-a devenit fin de cununie”, spune Vera Rusu.

„Să fie sănătos premierul şi noi pe lângă el”

Lui Vlad Filat îi spune Vova, la fel cum o fac mulţi dintre consătenii săi. “La şcoală îi spuneam Vladimir”, zice învăţătoarea. ”La noi, toată ziua e Vova”, o întrerupe fiul său. “La noi a fost Vova, Vologhea, Vladimir. De când e la putere, a devenit Vlad”, adaugă el. “Era timid în prima zi de şcoală. Era tare bine îmbrăcat faţă de ceilalţi. Atunci, un costum la un copil era ceva deosebit, era o raritate. A mers aproape cu note de cinci. Rar avea câte un patru. Când îl primea, se întrista. Îi plăcea matematica şi ştiinţele naturii. Mamă-sa se stăruia cu el. Se vede că de acasă era tare controlat. Tot lucrul pe care i-l dădem îl îndeplinea”, îşi aminteşte Vera Rusu, întreruptă de constăteanul care stătea la masă cu ea. “Să fie sănătos premierul şi noi pe lângă el”, zise bărbatul înainte să bea un pahar cu vin alb.

Moş Gheorghe Simon spune că locuieşte chiar lângă casa părintească a premierului. Zice că fiica lui a stat chiar într-o bancă cu Filat, iar el i-a botezat fraţii. “La botezul acestuia nu am fost, pentru că nu am avut parale. Îmi aduc aminte cum veneau la mine toţi copiii Filat şi mâncam câte o strachină cu borş. Când se puneau toţi la masă… Îi plăcea borşul, chiar dacă era fără carne. Mâncam lapte, chişleag, brânză. Noi aveam vacă, dar ei nu”, povesteşte bucuros bătrânul.

“Vreau ca el să lupte cu corupţia şi să aducă ţara la  normalitate. Să măreasca leafa tinerilor, ca să nu plece de acasă. Să fie mai consecvent în ce face”, îi cere prima învăţătoare. După mesajul către acesta, Vera Rusu ne explică cum să ajungem la casa părintească a lui Vlad Filat. O luăm la vale, pe un drum de ţară. Un copil de vreo 12 ani tocmai s-a oprit să adape calul. Îl întrebăm cum ajungem la casa lui Filat. “Mergeţi înainte. Unde daţi de asfalt, veţi vedea un garaj mare, în care încap vreo patru maşini. Acolo-i casa lui”, ne-a spus el. Mergem înainte. Un alt copil ne spune că suntem aproape. “Unde vedeţi o maşină cu numere româneşti la poartă, vă opriţi. E maşina tatălui lui Filat”, ne spune băiatul.

Maria Filat: “Mă scuzaţi, mă simt cam rău…”

Odată ce dăm de asfalt, zărim o maşină Dacia, cu numere de Iaşi. Casa unde stau acum părinţii premierului pare cea mai frumoasă şi mai îngrijită din zonă. Are poartă de fier, ce bate în negru, cu sonerie. Aceeaşi culoare are şi acoperişul caselor din ograda ce abia se zăreşte de după gardul din beton. Casele din ogradă, inclusiv garajul, sunt acoperite cu ţiglă metalică. Sunăm la poartă. Peste câteva secunde, se deschide. Din casă iese tatăl premierului, nu tocmai entuziasmat. Îi vorbim despre scopul vizitei. Ne spune că îşi vede rar fiul, pentru că este ocupat. “Ultima oară a fost la început de an şcolar. Venise cu copiii, să-i vedem”, zice Vasile Filat, printre lătratul câinilor şi muzica rusească din ograda vecinului.

Între timp, de după casă, vine Maria Filat, mama premierului. “Mă scuzaţi, sunt bolnavă şi nu pot…, ne puteaţi preîntâmpina. Mă simt cam rău…”, ne spune ea, timp în care ne conduce, cu un mers greoi, spre ieşire. În ograda turnată cu plăci de beton, este curat, ca şi în spatele casei. Acolo se zăreşte un sâsâiac plin cu porumb, un cârd de curci, un mic pilon electric şi o fântână. Casa părintească a premierului Filat e singura de prin preajmă cu două porţi, legate una de alta de un drum asfaltat, ce traversează grădina.

Foştii vecini ai premierului spun că părinţii lui Filat au acceptat cu greu să le fie reparate casele, pentru că ţineau mult la ele, aşa cum erau altădată. “E om de treabă. Păcat să spui că nu a făcut ceva pentru sat. A făcut drumuri, ne-a ajutat la gazificare, a reparat şcoala şi biserica”, îl laudă pe premier Elena Nofit, care se declară rudă îndepărtată cu el. “Când se ducea la şcoală, trecea pe lângă noi şi ne saluta”, şi-l aminteşte pe premier vecina Nina Dănuţ.

P.S. Citiţi în numărul următor al ZdG un reportaj din locurile unde a copilărit Marian Lupu, preşedintele Parlamentului R. Moldova.
Victor MOŞNEAG